Reform eller revolusjon i landbruket?

Utviklingslandene presser på i WTO for at EU og USA skal kutte sine landbrukssubsidier, som de mener hindrer balanse i det globale handelssystemet. Bør globaliseringskritikerne støtte opp om dette kravet?

november 2003

Da møtet i Verdens handelsorganisasjon (WTO) i Cancún ble avsluttet i september, skyldtes det uenighet om kutt i landbrukssubsidiene i de rike landene. Utviklingslandene – anført av Brasil, Kina og India i den såkalte G22-gruppen – presset hardt på for at EU og USA skulle kutte sine subsidier, som de mener ødelegger balansen i det globale handelssystemet og opprettholder fattigdom. USA og EU nektet imidlertid å godta kutt, med mindre u-landene gikk med på å forhandle om fire nye temaer for handel, de såkalte Singapore-temaene. Da G22-gruppen nektet, endte toppmøtet uten noen avtale.

Fraværet av en avtale har imidlertid ikke dempet utviklingslandenes kamp mot subsidiene i nord. Denne fortsetter tvert imot med enda større trykk, fordi sammenbruddet i forhandlingene tolkes av mange som en seier for samholdet blant u-landene. Men hvorfor er landbrukssubsidiene et så sentralt tema? Og hvilke konsekvenser har denne saken for den globaliseringskritiske bevegelsen? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal