Reform eller revolusjon i landbruket?

Utviklingslandene presser på i WTO for at EU og USA skal kutte sine landbrukssubsidier, som de mener hindrer balanse i det globale handelssystemet. Bør globaliseringskritikerne støtte opp om dette kravet?

november 2003

Da møtet i Verdens handelsorganisasjon (WTO) i Cancún ble avsluttet i september, skyldtes det uenighet om kutt i landbrukssubsidiene i de rike landene. Utviklingslandene – anført av Brasil, Kina og India i den såkalte G22-gruppen – presset hardt på for at EU og USA skulle kutte sine subsidier, som de mener ødelegger balansen i det globale handelssystemet og opprettholder fattigdom. USA og EU nektet imidlertid å godta kutt, med mindre u-landene gikk med på å forhandle om fire nye temaer for handel, de såkalte Singapore-temaene. Da G22-gruppen nektet, endte toppmøtet uten noen avtale.

Fraværet av en avtale har imidlertid ikke dempet utviklingslandenes kamp mot subsidiene i nord. Denne fortsetter tvert imot med enda større trykk, fordi sammenbruddet i forhandlingene tolkes av mange som en seier for samholdet blant u-landene. Men hvorfor er landbrukssubsidiene et så sentralt tema? Og hvilke konsekvenser har denne saken for den globaliseringskritiske bevegelsen? (…)

Denne saken er forbeholdt våre abonnenter. Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal