Generasjonsskifte i Kaukasus

Både i Georgia, Armenia og Aserbajdsjan kom en ny generasjon til makten i 2003. Mer enn et tiår etter Sovjetunionens fall er politikken imidlertid fortsatt en lekegrind for noen få utvalgte, først og fremst sønnene av privatiseringsæraen.

januar 2004

Hva skjer når du går og stemmer, og stemmen din ikke tas med i betraktning? I 2003 ble de tre kaukasiske republikkene Armenia, Aserbajdsjan og Georgia rystet av to presidentvalg og to parlamentsvalg.- En vesentlig andel av befolkningen, opposisjonsgrupper og internasjonale observatører har hevdet at alle valgene var preget av valgfusk og uregelmessigheter, og de har derfor stilt spørsmål ved valgresultatenes legitimitet. Få fokuserte imidlertid på det faktum at den generasjonen som har sittet med makten siden Sovjetunionens sammenbrudd, enten nasjonalistiske intellektuelle (som i Armenia), eller Sovjet-skapte eliter (Georgia og Aserbajdsjan), vek til side for en ny generasjon, barn av privatiseringsæraen.

Det massive valgfusket ved parlamentsvalget i Georgia 2. november førte til massive demonstrasjoner. Opposisjonen nektet å akseptere det offisielle resultatet – som plasserte Eduard Sjevardnadses parti øverst og hans allierte Aslan Abasjidses Fornyelsesparti på andreplass – og organiserte daglige demonstrasjoner. Da dagen for nasjonalforsamlingens første sesjon nærmet seg, falt flere av Sjevardnadses støttespillere fra, inkludert sjefen for den offentlige TV- og radiostasjonen og lederen for de nasjonale sikkerhetsstyrkene. Landets øverste leder sto utsatt og isolert tilbake.
I mellomtiden økte opposisjonen i styrke, den mobiliserte massene i Vest-Georgia og forberedte dem på å marsjere mot Tblisi. Mange fryktet at Georgia skulle kastes ut i nok en borgerkrig, men da demonstrantene presset seg inn i parlamentsbygningen under den første sesjonen, gjorde hundrevis av utstasjonerte politifolk ingen motstand. Sjevardnadse ble fjernet før han fikk fullført talen sin. Personligheten som har dominert georgisk politikk i over tre tiår, og som til og med ble verdensberømt som Mikhail Gorbatsjovs utenriksminister, falt fra makten i en alder av 75 år. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal