Deltakerdemokrati som alternativ

«Deltakende budsjettering» studeres med stor interesse i radikale miljøer over hele verden. I Porto Alegre finnes selve modellen for deltakerdemokrati.

februar 2004

Er det mulig å oppnå mer demokrati innenfor dagens system? Ja, i byen Porto Alegre i Brasil, også kjent som arrangørbyen for Verdens sosiale forum, har et demokrati-eksperiment holdt ut i hele fjorten år. Det folkelige engasjementet har økt år for år, og i dag deltar ca 50.000 mennesker hvert år i denne prosessen. «Deltakende budsjettering» kalles styringsformen der befolkningen på 1,3 millioner inviteres til å disponere en betydelig andel av byens budsjetter gjennom en serie med lokale allmøter. I bunn ligger forståelsen av at mer demokrati må bety økt demokratisk makt over de store pengemengdene som sirkulerer i systemet. Derfor studeres også modellen med stor interesse i radikale miljøer over hele verden.

Modellen fungerer såpass bra at en rekke andre byer har adoptert den. I Brasil fungerer denne demokratiformen i 190 områder. Men også i Argentina og i Uruguay er deltakerdemokrati i funksjon, for eksempel i Montevideo, hovedstaden i Uruguay. Nylig har de tyske småbyene Mönchweiler, Groß-Umstadt og Warstein startet et prøveprosjekt med allmøter før kommunestyret behandler budsjettet. Også i den indiske delstaten Kerala har et liknende demokrati-eksperiment blitt prøvd ut. Og i Oslo vurderer forskjellige miljøer å kreve mer deltakerdemokrati i bypolitikken. Både Oslo Byforum og miljøet rundt kulturhuset Hausmania i Oslo vil i nærmeste fremtid arrangere møter om temaet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal