Østeuropeernes amerikanske drøm

Når flertallet av de tidligere kommunistiske landene i Sentral- og Øst-Europa går inn i EU, vil USA forsøke å befeste sin posisjon på kontinentet–på bekostning av «Det gamle Europa», anført av Tyskland og Frankrike.

USA har ingen dominerende posisjon i EU, som utvides 1. mai 2004, men regner med å dra fordeler av de ti nye medlemslandenes inntreden i unionen. USA har i lang tid pleiet sitt forhold til disse landene.

Haukene i Pentagon, spesielt Richard Perle – Donald Rumsfelds mangeårige rådgiver som gikk av 18. februar 2004 fra sin post i Pentagon «for ikke å hemme president Bush under valgkampen [sic] – mener at Amerika aggressivt må forsvare sin modell overfor «det gamle» Europa. For dem gir EU-utvidelsen USA en mulighet til å omgruppere et flertall av medlemslandene for å forhindre at det utvidede Europa blir en motvekt til Amerika.1 En annen «guru» i amerikansk utenrikspolitikk, Zbigniew Brezinski, oppsummerer dette paradokset på følgende måte: «Mens den amerikanske makten står i senit, står den politiske situasjonen i verden i nadir2 (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal