Dyreverngeriljaens frigjøringskamp

I USA advares farmasøytiske laboratorier og bioteknologiselskap mot mulige angrep fra dyrevernsaktivister. FBIs nye moteord for disse radikale aktivistene er «økoterrorister».

Robin Webb møter oss på en pub i Nottingham. Han er ulastelig antrukket i dress («med syntetiske fibre», som han øyeblikkelig presiserer), og minner mer om en fredelig pensjonist enn en gal dyrevernsforkjemper av den typen Brad Pitt spiller i filmen 12 Monkeys. Webb er offisiell talsmann for Animal Liberation Front (ALF), en undergrunnsgruppe ettersøkt av Scotland Yards og FBIs antiterroravdelinger.

«ALF er uovervinnelig. Staten kan ikke fengsle en tanke», forklarer den forhenværende fagforeningsmannen Webb, som ble militant veganer da han en morgen for 25 år siden gikk forbi et slakteri. «Alle som gjør noe for å redde dyr eller skade dyremishandleres private eiendom – alt fra vindusknusing til ildspåsettelse, så lenge verken mennesker eller dyr kommer til skade – kan velge å ta på seg skylden for dette på internett i ALFs navn. Vi vil da til gjengjeld støtte dem hvis de blir arrestert.» Denne desentraliserte organiseringen gjør det vanskelig for politiet å infiltrere og rulle opp ALF. «IRA opererer også med autonome enheter, men de har en sentral, identifiserbar ledelse. ALF har ikke noe slikt. Det nytter ikke å arrestere meg for å kneble organisasjonen», sier talsmannen fornøyd. I 1995 satt han syv måneder i fengsel. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Amerikanske advarsler

Default thumbnail
Neste sak

Den nye biopolitiske kunst

Andre saker om Politikk

Med føttene i flammene

Black Lives Matter har gitt en sårt tiltrengt vitamininnsprøytning til den amerikanske venstresiden, mener historikeren Mike

Bolivias døende breer

Verdens isbreer trekker seg tilbake. I de bolivianske Andesfjellene har bresmeltingen skutt fart de siste tretti

Tjueårskrigen

Så snart krigslobbyen klirrer med Russland-bjella, hyler republikanerne og demokratene unisont i frykt – med redaksjonell

Saudi-Arabias andre olje

Koronapandemien har tvunget Saudi-Arabia til å avlyse årets pilegrimsferd til Mekka, og med det inntekter på

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.