Kina

Kinas modstridende diplomati

Kina opprioriterer relationerne til andre stormagter, især USA. Samtidig balancerer diplomatiet på en knivsæg i spørgsmålet om Nordkorea.

Posted on

Siden Peking normaliserede dets relation med Washington i 1979, har Folkerepublikken Kina vurderet den til at være af stor strategisk værdi. De har kaldt den for «den vigtigste bilaterale (udenrigspolitiske) relation». På et tidspunkt fik forholdet endog – og det med Washingtons samtykke – betegnelsen et «konstruktivt strategisk partnerskab ind i det 21. århundrede».

Denne betegnelse, eller forventning til forholdet mellem Kina og USA, er dog blevet sat svært på prøve mange gange. Der var Kinas affyring af missiler uden sprænghoveder i Taiwan-strædet i forbindelse med militærøvelser i 1995 og 1996. Efterfølgende stationerede USA et hangarskib i området. Desuden bombede NATO den kinesiske ambassade i det tidligere Jugoslavien i 1999. Og endelig kølnedes forholdet yderligere, da et amerikansk overvågningsfly over det Kinesiske Hav blev tvunget til landing af to kinesiske kampfly. Forholdet syntes så skrøbeligt, at blot den mindste krise mellem de to lande kunne ødelægge det. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver