Slummens hellige krigere

En voldelig fundamentalistisk retning er i ferd med å utvikle seg i Marokkos slumstrøk. Selvmordsbomberne i Casablanca i mai 2003 kom fra en av byens forsteder, som preges av elendige sosiale forhold og total eksklusjon fra resten av samfunnet.

november 2004

Attentatet i Taba, Egypt, som tok livet av flere titalls mennesker i midten av oktober, viser at den hellige krigens sak ikke begrenser seg til «utkant»-konflikter i Afghanistan, Tsjetsjenia og det tidligere Jugoslavia, men slår til midt i hjertet av den arabisk-muslimske verden. Jordan, Saudi-Arabia og Marokko er blitt direkte rammet. Attentatene i Casablanca 16. mai 2003 viste verden at en ny form for fundamentalistisk ideologi har fått fotfeste, nemlig retningen takfir, som ikke nøyer seg med kamp mot USA og Israel, men også anklager muslimske ledere (og alle deres støttespillere) for å være «ikke-muslimer» og frafalne (takfir betyr å erklære noen for frafallen). Denne strømningen tyr til vold mot statene for å tvinge dem til å «finne tilbake til Guds lover og det opprinnelige islams profetiske samfunn». Den ønsker ikke bare å velte korrupte og upopulære regimer, men å rense den rådende politiske orden.

Retningen Takfir Wal-Hijra vokste frem på 1970-tallet etter en splittelse i den egyptiske organisasjonen Det muslimske brorskap, og ble en av de viktigste voldsfremmende ideologiene i den muslimske verden, spesielt fra begynnelsen av 1990-tallet. Den representerte også et brudd med de andre islamistiske strømningene, som var mer tilbøyelige til å delta i det politiske spillet og om nødvendig gå veien om valgurnene i forsøket på å etablere en islamsk stat. Av og til brukes begrepet «takfiristisk salafisme» for å betegne denne retningen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal