Tanker om frihet i en mørk tid

Nylig mottok Julia Kristeva Holbergprisen i Norge. I dette utdraget fra hennes foredrag ved prisutdelingen, reflekterer hun over frihetens betydning i to typer kulturer, den europeiske og den nordamerikanske.

januar 2005

I vår moderne verden, i denne «nye verdensorden», ser det ut til at vi mangler en positiv definisjon av menneskeheten – ikke i betydningen «menneskearten», men i betydningen hva det vil si å være menneske. Noen ganger, når vi stilles overfor «forbrytelser mot menneskeheten», blir vi tvunget til å spørre oss selv hva «menneskehet» eller «menneskelighet» egentlig er.

På bakgrunn av min egen erfaring tenker jeg at minimumsdefinisjonen av menneskehet, eller menneskehetens nullpunkt, for å låne et uttrykk fra Roland Barthes, er gjestfrihet. Grekerne gjorde rett i å velge ordet «ethos» for å betegne den mest radikalt menneskelige egenskapen, som siden er blitt referert til som den etiske egenskapen, og som består i evnen til å foreta valg, velge mellom godt og ondt – og alle andre mulige «valg». Det er interessant å merke seg at den opprinnelige betydningen av ordet «ethos» var «regelmessig soveplass eller tilholdssted for dyr». Senere ble betydningen av ordet avledet til «sedvane», «karakter» – i betydningen hva som er karakteristisk for et individ og en samfunnsgruppe. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal