Kunstskatter på avveie

Omsetning av stjålne kunstskatter er en industri i sterk vekst, og land i Sør er spesielt hardt rammet av at kulturminner føres ulovlig ut av landet. De havner som oftest på museer og i samlinger i Nord.

februar 2005

Umiddelbart etter at amerikanske styrker hadde inntatt Bagdad 9. april 2003, ble bombeangrepene etterfulgt av plyndringer og branner. Det arkeologiske museet, som vitnet om Iraks tusenårige kultur, ble plyndret 10. april, bare kort tid før biblioteket og de nasjonale arkivene gikk opp i flammer. Av de 170 000 gjenstandene som var registrert før krigen, er antakelig 14000 stjålet, hvorav 4000 skal være funnet igjen eller levert tilbake.

16. april 2003 omtalte den franske presidenten Jacques Chirac plyndringene i Bagdad og Mossul som en «forbrytelse mot menneskeheten», og allierte seg på denne måten med de landene som er blitt ribbet for sin kulturarv. Husket han på det tidspunktet to andre historier om stjålne kunstgjenstander, om enn av langt mindre omfang enn det som skjedde i Bagdad og Mossul, men som han selv var innblandet i? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal