Kristendommens voldelige kjærlighet

New Age-inspirert buddhisme er blitt en sterk konkurrent til kristendommen, Vestlig buddhisme presenteres gjerne som botemiddel mot kapitalismens stressende spenninger, men fungerer det i stedet som det perfekte ideologiske supplement til dagens virtuelle kapitalisme? Star Wars-regissør George Lucas er også påvirket av disse strømningene. Det kommer frem i siste tilskudd til Star Wars-sagaen, Sithene tar hevn, som har verdenspremiere 18. mai. Og er det onde imperiet der ute et sted, eller vokser det–som med «Krigen mot terror»–nettopp frem gjennom måten vi, «de gode», bekjemper det på?

mai 2005

Med Star Wars Episode III – Sithene tar hevn, kommer vi endelig til selve omdreiningspunktet i sagaen: den «gode» Anakin Skywalkers forvandling til den «onde» Darth Vader. Her etablererer regissør George Lucas en parallell mellom det individuelle og det politiske nivå.

På det individuelle nivå forklares forvandlingen med henvisning til pop-buddhisme: «Han blir Darth Vader fordi han blir knyttet til ting,» forklarer Lucas. «Han kan ikke gi slipp på sin mor, han kan ikke gi slipp på kjæresten. Han kan ikke gi slipp på ting. Det blir man grådig av. Og når man er grådig, er man på vei over til den mørke siden, fordi man er redd for å miste tingene.» Som motstats til dette, blir Jedi-ordenen fremstilt som et lukket mannsfellesskap som ikke tillater sine medlemmer å ha romantiske bindinger – en ny variant av Gral-fellesskapet i Wagners Parsifal.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal