Den brune, gule og sorte festen

Den tredje verden var for økonomen Alfred Sauvy den samlede asiatiske og afrikanske befolkning, som verken tilhørte den europeiske «adelen» eller den amerikanske «geistligheten». I 1955 møttes representanter for over halvparten av jordens befolkning i Bandung og erklærte kolonisystemet avskaffet–et slags menneskehetens 1789. Amerikanske tilnærminger ble ettertrykkelig avvist, Moskva ble avskrevet, og det franske kolonisystemet ble grundig kritisert, mens Kina kom tilbake på den internasjonale scene som en uunngåelig stormakt.

Dersom man i dag spør befolkningsgruppen under 50 år (de som ble født mens Den kalde krigen delte verden i to og det amerikanske imperiet var i støpeskjeen) hva de forbinder med ordet Bandung, vil de fleste høyst sannsynlig bli svar skyldig. Navnet på denne byen på Vest-Java i Indonesia vekker kun vage minner om en eller annen konferanse – eller var det et slag? – for lengst fortrengt bak all informasjonen om Jalta (1945) og Dien Bien Phu (1954). For mange av oss som flakker verden rundt med en penn i hånden og et utgått eller forfalsket visum i lomma, var Bandung imidlertid, i et par tiår, av stor betydning. På et vis var det selve symbolet for en epoke: Det var avkoloniseringens friske ungdomstid, da de store europeiske imperiene trakk seg tilbake fra sine kolonier, valgte andre løsninger enn full krig; det var tiden verden kunne fødes på ny.

Dersom man skulle be meg om å velge en hendelse som i tiden etter 1950 har endret historiens gang merkbart (kandidatene er mange: Stalins bortgang i 1953, som gjorde slutt på kommunismens krigerske fase; Berlinmurens fall i 1989, som markerte slutten på Den kalde krigen; Genève-konferansen i 1954, som endte Frankrikes krigføring i sørøst-Asia; Cubakrisen i 1963, og den påfølgende frykten for atomkrig; den første kinesiske H-bomben i 1967; det amerikanske nederlaget i Vietnam; Ayatolla Khomeinis maktovertakelse i 1979, som markerte begynnelsen på islams krigerske fase…), ville jeg særlig trekke frem disse aprildagene i 1955, da representanter for over halvparten av jordens befolkning møttes i Bandung, en times flytur fra Djakarta. Disse dagene da kolonisystemet ble erklært avskaffet, og alle jordens raser likestilt. (…)

juni 2005

Dersom man i dag spør befolkningsgruppen under 50 år (de som ble født mens Den kalde krigen delte verden i to og det amerikanske imperiet var i støpeskjeen) hva de forbinder med ordet Bandung, vil de fleste høyst sannsynlig bli svar skyldig. Navnet på denne byen på Vest-Java i Indonesia vekker kun vage minner om en eller annen konferanse – eller var det et slag? – for lengst fortrengt bak all informasjonen om Jalta (1945) og Dien Bien Phu (1954). For mange av oss som flakker verden rundt med en penn i hånden og et utgått eller forfalsket visum i lomma, var Bandung imidlertid, i et par tiår, av stor betydning. På et vis var det selve symbolet for en epoke: Det var avkoloniseringens friske ungdomstid, da de store europeiske imperiene trakk seg tilbake fra sine kolonier, valgte andre løsninger enn full krig; det var tiden verden kunne fødes på ny.

Dersom man skulle be meg om å velge en hendelse som i tiden etter 1950 har endret historiens gang merkbart (kandidatene er mange: Stalins bortgang i 1953, som gjorde slutt på kommunismens krigerske fase; Berlinmurens fall i 1989, som markerte slutten på Den kalde krigen; Genève-konferansen i 1954, som endte Frankrikes krigføring i sørøst-Asia; Cubakrisen i 1963, og den påfølgende frykten for atomkrig; den første kinesiske H-bomben i 1967; det amerikanske nederlaget i Vietnam; Ayatolla Khomeinis maktovertakelse i 1979, som markerte begynnelsen på islams krigerske fase…), ville jeg særlig trekke frem disse aprildagene i 1955, da representanter for over halvparten av jordens befolkning møttes i Bandung, en times flytur fra Djakarta. Disse dagene da kolonisystemet ble erklært avskaffet, og alle jordens raser likestilt. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal