«Jenter liker å bli voldtatt»

Hver eneste dag blir fire kvinner drept av sin partner i Sør-Afrika og det anslås at det skjer tjue ganger så mange voldtekter i året som de 52 000 registrerte tilfellene. Halvparten av sakene som behandles i rettsvesenet er voldtektssaker. Seksuelle overgrep skjer på tvers av alle sosiale og økonomiske skiller.

Sindiswe Mbandlwa er 23 år gammel, og har i løpet av sitt korte liv blitt utsatt for seksuelle overgrep fra en rekke voldtektsmenn, deriblant sin egen bestefar. Hun er nå hiv-smittet, en skjebne som rammer 40 prosent av voldtektsofrene i Sør-Afrika. De aller fleste av dem ser aldri noe til den forebyggende behandlingen regjeringen har gitt løfter om.

Ifølge Verdens helseorganisasjon og FN-programmet UNAIDS er seksualisert vold en av de viktigste årsakene til det høye antallet hiv-smittede i Afrika sør for Sahara. De fleste kvinner er ikke i en situasjon hvor de kan forhandle seg frem til sikker sex, og det ser man tydelig av tallene som FNs spesialutsending i Afrika, Stephen Lewis, la frem i slutten av mars 2004 da han kom tilbake fra Swaziland: (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

Che Guevara – et fullstendig menneske?

Default thumbnail
Neste sak

Radikale maskiner versus imperiale teknomonstre

Andre saker om Sør-Afrika

Default thumbnail

Vekst på lånt tid

Låneboble i Sør-Afrika. Den nye svarte middelklassens forbruksønsker har skapt et overopphetet

Default thumbnail

Helse på skinner

Offentlige helsetjenester kollapset etter apartheid-regimets fall. Innbyggerne bor langt fra sykehusene i

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.