«Jenter liker å bli voldtatt»

Hver eneste dag blir fire kvinner drept av sin partner i Sør-Afrika og det anslås at det skjer tjue ganger så mange voldtekter i året som de 52 000 registrerte tilfellene. Halvparten av sakene som behandles i rettsvesenet er voldtektssaker. Seksuelle overgrep skjer på tvers av alle sosiale og økonomiske skiller.

Sindiswe Mbandlwa er 23 år gammel, og har i løpet av sitt korte liv blitt utsatt for seksuelle overgrep fra en rekke voldtektsmenn, deriblant sin egen bestefar. Hun er nå hiv-smittet, en skjebne som rammer 40 prosent av voldtektsofrene i Sør-Afrika. De aller fleste av dem ser aldri noe til den forebyggende behandlingen regjeringen har gitt løfter om.

Ifølge Verdens helseorganisasjon og FN-programmet UNAIDS er seksualisert vold en av de viktigste årsakene til det høye antallet hiv-smittede i Afrika sør for Sahara. De fleste kvinner er ikke i en situasjon hvor de kan forhandle seg frem til sikker sex, og det ser man tydelig av tallene som FNs spesialutsending i Afrika, Stephen Lewis, la frem i slutten av mars 2004 da han kom tilbake fra Swaziland: (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Che Guevara – et fullstendig menneske?

Default thumbnail
Neste sak

Radikale maskiner versus imperiale teknomonstre

Andre saker om Sør-Afrika

Vekst på lånt tid

Låneboble i Sør-Afrika. Den nye svarte middelklassens forbruksønsker har skapt et overopphetet marked for lån uten

Helse på skinner

Offentlige helsetjenester kollapset etter apartheid-regimets fall. Innbyggerne bor langt fra sykehusene i et land med svært

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.