«Jenter liker å bli voldtatt»

Hver eneste dag blir fire kvinner drept av sin partner i Sør-Afrika og det anslås at det skjer tjue ganger så mange voldtekter i året som de 52 000 registrerte tilfellene. Halvparten av sakene som behandles i rettsvesenet er voldtektssaker. Seksuelle overgrep skjer på tvers av alle sosiale og økonomiske skiller.

oktober 2005

Sindiswe Mbandlwa er 23 år gammel, og har i løpet av sitt korte liv blitt utsatt for seksuelle overgrep fra en rekke voldtektsmenn, deriblant sin egen bestefar. Hun er nå hiv-smittet, en skjebne som rammer 40 prosent av voldtektsofrene i Sør-Afrika. De aller fleste av dem ser aldri noe til den forebyggende behandlingen regjeringen har gitt løfter om.

Ifølge Verdens helseorganisasjon og FN-programmet UNAIDS er seksualisert vold en av de viktigste årsakene til det høye antallet hiv-smittede i Afrika sør for Sahara. De fleste kvinner er ikke i en situasjon hvor de kan forhandle seg frem til sikker sex, og det ser man tydelig av tallene som FNs spesialutsending i Afrika, Stephen Lewis, la frem i slutten av mars 2004 da han kom tilbake fra Swaziland: (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal