En global designrevolution

Det som tidligere blev formidlet gennem demokratiske reformer, politiske og menneskelige fællesskaber, «formidles» i dag via kapitalismens globale vareproduktion, det være identitet, livsstil, holdninger, interesser, koder, spisevaner, udseende, måder at føle og tænke på. Design er i dag et begreb af både filosofisk, økonomisk og politisk herunder global karakter. I dag er design blevet et begreb for en måde at manufakturere verdener og sjæle på. Vi investerer i udtryksmaskiner mere end vi investerer i arbejde. Design er en opfindsom produktion af mulige verdener.

«En social fabrik» I oplevelsesøkonomien og drømmesamfundets sociale fabrikker har design fået luft under vingerne og pulsen til at stige.

Der var engang hvor design var glasuren på kagen, et manieret udtryk til en kedsommelig verden, en smart og trendy emballage til tingene og deres former for den velhavende forbruger. I dag er design blevet et begreb for en måde at manufakturere verdener og sjæle på, om dette er økologiske boligformer, billigere transport eller udnyttelsen af solenergi i lette materialer. Eller bygningen af en global landsby i Informationsteknologisk ånd, efterlignelsen af naturens former i produktudviklingen, for eksempel gennem brugen af gekkoens føder til udviklingen af superstærke fibre i tæpper. Dessuden konstruktionen af evolutionen selv, hvor ikke længere mennesket udgør evolutionsprocessens kulmination, men hvor livsmodulationer af dyr, planter, afgrøder, Informations processer og billeder skaber nye mangfoldige livsudtryk. Design er nu ikke blot et design af ting, men design (modulation) af en designet stoflighed. Der brydes med den gamle opdeling mellem et design som et billede og genstanden. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal