«Bare Napoleon har gjort mer enn meg»

Landet har verdens tredje største offentlige gjeld, på over 1500 milliarder euro. Silvio Berlusconis familiselskap er verdt 9,6 milliarder euro. Det er valg i Italia 9. april–blir det Il Cavaliere enda en gang? Han sitter med en tredobbel makt som ingen andre ledere i Vesten har

april 2006

Et av de viktigste adelsmerkene til den regjerende «berlusconismen» i Italia, er at den har sittet med makten lengst i republikkens historie. Nesten 1800 dager for å realisere den berømmelige «kontrakten med italienerne», som ble presentert i et tv-program under valgkampen i 2001. Silvio Berlusconi forpliktet seg da til å fullføre fem målsettinger: senke skattene, redusere kriminaliteten og derved øke innbyggernes sikkerhet, heve pensjonene til et minstenivå på 1 million lire (520 euro), halvere arbeidsledigheten gjennom å skape 1,5 millioner nye jobber, og gjennomføre 40 prosent av en tiårsplan for store utbyggingsprosjekter. Hvis minst fire av disse løftene ikke ble innfridd, kom ikke Il Cavaliere til å kjempe om et nytt mandat ved neste valg. Nå er det tid for å gjøre opp status.

Francesco Rutelli, som ledet sentrum-venstre-koalisjonen i 2001, mener «at kontrakten er brutt».1 Luca Ricolfi, sosiolog ved universitetet i Torino, hevder på sin side at mer enn 60 prosent av målene sjefen for Forza Italia (Heia Italia) satte, er innfridd.2 Ifølge Ricolfis beregninger er løftet om å senke skattene holdt 50 prosent, løftet om pensjonsøkning 100 prosent, løftet om økt sysselsetting 81 prosent, og løftet om gjennomføring av store byggeprosjekter 68 prosent.
Statsministeren selv erklærer naturligvis at han har innfridd alle sine forpliktelser. Han omtaler seg selv som sjef for «den mest reformvennlige regjeringen i historien», og påberoper seg et trettitalls store reformer. «Bare Napoleon har gjort mer enn meg», hevdet han i et tv-program i februar.3 (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal