/

Små ustabile stillehavsstater

På tross av høyeste u-hjelp i verden opplever territoriene i Stillehavet alvorlige økonomiske og sosiale problemer.

På tross av den høyeste utviklingshjelpen i verden har territoriene i Stillehavet ikke utviklet noen stabilitet og velstand. Det er selvfølgelig store forskjeller mellom de ulike statene. Bruttonasjonalprodukt per innbygger i Fransk Polynesia er høyere enn New Zealands, men dette har først og fremst sammenheng med overføringer fra Frankrike.

På den andre siden av spekteret finner vi Kiribati, Salomonøyene, Vest-Samoa, Tuvalu og Vanuatu, som er klassifisert blant de minst utviklede landene i verden (MUL-land). En FN-rapport understreket i 2003 at levestandarden på Salomonøyene, Vanuatu, Marshalløyene og i Mikronesias forente stater, hadde gått ned i løpet av de ti siste årene. Den asiatiske utviklingsbanken i Manila slo i en annen rapport fast at for flertallet av innbyggerne i stillehavslandene «er de to viktigste bekymringene å skaffe seg en inntekt og tilgang til sosiale tjenester». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0