Små ustabile stillehavsstater

På tross av høyeste u-hjelp i verden opplever territoriene i Stillehavet alvorlige økonomiske og sosiale problemer.

På tross av den høyeste utviklingshjelpen i verden har territoriene i Stillehavet ikke utviklet noen stabilitet og velstand. Det er selvfølgelig store forskjeller mellom de ulike statene. Bruttonasjonalprodukt per innbygger i Fransk Polynesia er høyere enn New Zealands, men dette har først og fremst sammenheng med overføringer fra Frankrike.

På den andre siden av spekteret finner vi Kiribati, Salomonøyene, Vest-Samoa, Tuvalu og Vanuatu, som er klassifisert blant de minst utviklede landene i verden (MUL-land). En FN-rapport understreket i 2003 at levestandarden på Salomonøyene, Vanuatu, Marshalløyene og i Mikronesias forente stater, hadde gått ned i løpet av de ti siste årene. Den asiatiske utviklingsbanken i Manila slo i en annen rapport fast at for flertallet av innbyggerne i stillehavslandene «er de to viktigste bekymringene å skaffe seg en inntekt og tilgang til sosiale tjenester». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

Den digitale materialitet

Default thumbnail
Neste sak

Når man ignorerer CIA

Andre saker om Nord-Amerika

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.