En sterk preferanse for sønner

I India og Kina er det et underskudd på hundre millioner kvinner i dag. I Kina så man at antall barn per kvinne falt fra mer enn fem barn på begynnelsen av 70-tallet til mindre enn to barn per kvinne. I India er man i ferd med å komme under tre barn per kvinne, i motsetning til for 20 år siden da man talte over fem barn per kvinne. Ofte bestemmer man seg for å kvitte seg med det uønskete jentebarnet ved abort, i stedet for å måtte gi avkall på en gutt.

Hvilken type kvinne jeg vil ha?» utbryter en ung kineser i 30-åra overrasket. «Det spiller ingen rolle! Det er jo så vanskelig å finne en kvinne i dag. Jeg vil bare ha en». I noen asiatiske land er det ikke lenger så enkelt å finne seg en kone. Man anslår at i Kina vil det fra 2010 være underskudd av kvinner. Hvert år vil mer enn én million kinesiske menn måtte se langt etter giftermål. I enkelte landsbyer i den indiske staten Punjab (i nord) drar menn på frierferd til nabostatene, som Rajasthan og Orissa, fordi det er for få kvinner i deres egen stat.

Til sammen representerer India og Kina alene mer enn en tredel av verdens befolkning (37 prosent). Likevel har begge landene den samme atypiske karakteristikk: mangel på kvinner. Dette demografiske unntaket får imidlertid ikke den oppmerksomheten det fortjener. Den første advarselen om at: «Det er et underskudd på hundre millioner kvinner i dag», hovedsakelig i Kina og India, kom fra Amartya Sen, en indisk økonom med Nobelpris i økonomi fra 1998. Men hans advarsel fikk ingen respons. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Japansk økonomisk suksess?

Default thumbnail
Neste sak

Kongo plyndres for ressurser

Andre saker om Demografi

Tysk eldreeksport

Når befolkningen eldes og helsevesenet svikter, tyr tyske familier til utlandet. Thailand og Øst-Europa tilbyr pleie

En fet planet

Ifølge en utbredt fordom, som velvillig spres av næringsmiddelindustrien, er overvektige selv ansvarlige for sin tilstand,

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.