En sterk preferanse for sønner

I India og Kina er det et underskudd på hundre millioner kvinner i dag. I Kina så man at antall barn per kvinne falt fra mer enn fem barn på begynnelsen av 70-tallet til mindre enn to barn per kvinne. I India er man i ferd med å komme under tre barn per kvinne, i motsetning til for 20 år siden da man talte over fem barn per kvinne. Ofte bestemmer man seg for å kvitte seg med det uønskete jentebarnet ved abort, i stedet for å måtte gi avkall på en gutt.

Hvilken type kvinne jeg vil ha?» utbryter en ung kineser i 30-åra overrasket. «Det spiller ingen rolle! Det er jo så vanskelig å finne en kvinne i dag. Jeg vil bare ha en». I noen asiatiske land er det ikke lenger så enkelt å finne seg en kone. Man anslår at i Kina vil det fra 2010 være underskudd av kvinner. Hvert år vil mer enn én million kinesiske menn måtte se langt etter giftermål. I enkelte landsbyer i den indiske staten Punjab (i nord) drar menn på frierferd til nabostatene, som Rajasthan og Orissa, fordi det er for få kvinner i deres egen stat.

Til sammen representerer India og Kina alene mer enn en tredel av verdens befolkning (37 prosent). Likevel har begge landene den samme atypiske karakteristikk: mangel på kvinner. Dette demografiske unntaket får imidlertid ikke den oppmerksomheten det fortjener. Den første advarselen om at: «Det er et underskudd på hundre millioner kvinner i dag», hovedsakelig i Kina og India, kom fra Amartya Sen, en indisk økonom med Nobelpris i økonomi fra 1998. Men hans advarsel fikk ingen respons. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0