Noe har hendt i Libya

Etter å ha vært isolert fra det internasjonale fellesskapet i ti år, tar Libya nå opp kontakten med utenverdenen igjen.

Dersom du har en spesiell forkjærlighet for antikk arkeologi eller hulemalerier, og derfor har bestemt deg for å ta steget over Middelhavet med kurs for Den libyske arabiske jamahiriya, vil du kanskje møte en ung innbygger som spør om du kjenner sangen «Je suis malade» av den franske visesangeren Serge Lama. Når du for tredje gang hører noen nynne refrenget på denne 70-tallsslageren i den lille byen Ghet, sørøst i Libya, der forfatteren Ibrahim al-Konikommer fra, vil du forstå at alt ikke er som før i Egypts naboland. På tross av det nedstøvete urbane landskapet, de ødelagte fortauene og sosialbygningenes generelle forfall, er det ingen tvil: Noe har hendt i Libya.

Libya tar nå opp kontakten med utenverdenen igjen, etter å ha vært isolert fra det internasjonale fellesskapet i ti år. Og dette er ikke bare et spørsmål om diplomatisk dialog. De siste tre årene har seertallene til den statlige TV-kanalen Libya sunket drastisk. Grunnen er at kanalutvalget er mangedoblet de siste årene, og at ungdommen foretrekker mer livlige programmer, som for eksempel den arabiske versjonen av Idol. Denne vestlige klassikeren som i 2004 dro seg helt ut til den libyske ørkenen sendes nå på den libyske satellittkanalen LBC. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0