Noe har hendt i Libya

Etter å ha vært isolert fra det internasjonale fellesskapet i ti år, tar Libya nå opp kontakten med utenverdenen igjen.

Dersom du har en spesiell forkjærlighet for antikk arkeologi eller hulemalerier, og derfor har bestemt deg for å ta steget over Middelhavet med kurs for Den libyske arabiske jamahiriya, vil du kanskje møte en ung innbygger som spør om du kjenner sangen «Je suis malade» av den franske visesangeren Serge Lama. Når du for tredje gang hører noen nynne refrenget på denne 70-tallsslageren i den lille byen Ghet, sørøst i Libya, der forfatteren Ibrahim al-Koni[ref]Ibrahim al-Koni, en av de største nålevende arabiske forfatterne, er fremdeles relativt ukjent i Vesten. Ingen av hans verker er oversatt til norsk, men en del er tilgjengelige på engelsk, som Anubis: A Desert Novel, The American University in Cairo Press, 2005 og The Bleeding of the Stone, Arris Books, 2003.[/ref] kommer fra, vil du forstå at alt ikke er som før i Egypts naboland. På tross av det nedstøvete urbane landskapet, de ødelagte fortauene og sosialbygningenes generelle forfall, er det ingen tvil: Noe har hendt i Libya.

Libya tar nå opp kontakten med utenverdenen igjen, etter å ha vært isolert fra det internasjonale fellesskapet i ti år. Og dette er ikke bare et spørsmål om diplomatisk dialog. De siste tre årene har seertallene til den statlige TV-kanalen Libya sunket drastisk. Grunnen er at kanalutvalget er mangedoblet de siste årene, og at ungdommen foretrekker mer livlige programmer, som for eksempel den arabiske versjonen av Idol. Denne vestlige klassikeren som i 2004 dro seg helt ut til den libyske ørkenen sendes nå på den libyske satellittkanalen LBC. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

Gaddafis helomvending

Default thumbnail
Neste sak

Lokalstyrt turisme

Andre saker om Libya

Krig, ikke kaos

Libyas andre borgerkrig raser for fullt. General Haftars offensiv mot islamistene forsterker

0 kr 0