Smakens fysiologi

De siste tiårene har bevegelsen Slow Food kjempet for å endre vår oppfatning av gastronomien og løsrive den fra feinschmeckerne.

Slik jeg ser det, er det veldig enkelt: Gastronomi er både et vitenskapelig, et politisk og et kulturelt fenomen. I motsetning til det man ofte tror, kan det brukes som et politisk verktøy for å befeste kulturell identitet, og det er også et effektivt våpen i kampen mot den voksende globaliseringen.

For det er ikke noe galt i å verdsette smaksgledene. Det er selve grunnlaget for matvitenskapen, og en viktig ingrediens for å bedre livskvaliteten. Bevegelsen Slow Food ble opprettet «for å forsvare retten til å glede seg over mat». Flere aktivister, ofte fra venstresiden, synes denne typen uttalelser er sjokkerende, og de forbinder den slags med «borgerlig dekadens» eller «degenerert epikureisme». Noen opplysende forklaringer er derfor på sin plass. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Slow Food

Neste sak

Genmodifiserte mygg

Andre saker om Miljø

Bolivias døende breer

Verdens isbreer trekker seg tilbake. I de bolivianske Andesfjellene har bresmeltingen skutt fart de siste tretti

Parasittens perspektiv

Verdenssamfunnet har reagert på koronapandemien som langt mer enn et praktisk problem. Mens viruset invaderer oss

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.