Sør-Afrika ANC

Sør-Afrika i apartheidets fallgruve

Under ANC er det «nye» Sør-Afrika langt fra å oppfylle sine sosiale løfter. ANCs økonomiske politikk har forsterket de sosiale ulikhetene. ANC er ikke lenger partiet for de fattige eller til arbeiderne, men den nye svarte middelklassen.

Posted on

I 2005 nærmet Sør-Afrikas vekst seg fire prosent for første gang siden 1960. Regjeringen til Mandelas etterfølger, Thabo Mbeki, gjør alt for å nå en vekst på seks prosent. Dette har vært det magiske tallet siden 1994, året det første demokratiske valget ble holdt. Det uttalte målet har vært å avskaffe fattigdom. Den er nå på 31 prosent,1 mens den (offisielle) arbeidsløsheten er på 30 prosent. Bak denne «suksessen» skjuler det seg imidlertid flere utfordringer som Mbeki-regjeringen ikke har klart å overvinne.

Under Den afrikanske nasjonalkongressen (ANC) er det «nye» Sør-Afrika langt fra å oppfylle sine løfter.2 Skal vi tro sosialdemokraten Sampie Terreblanche, professor i sørafrikansk økonomisk historie, har ANCs økonomiske politikk forsterket de sosiale ulikhetene. Han mener at «det sørafrikanske samfunnet har forandret seg: før var det strengt segregert på bakgrunn av rase, nå er det et klart skille basert på sosiale klasser».3 (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Sør-Afrika

Placeholder

Vekst på lånt tid

Låneboble i Sør-Afrika. Den nye svarte middelklassens forbruksønsker har skapt et overopphetet

Placeholder

Helse på skinner

Offentlige helsetjenester kollapset etter apartheid-regimets fall. Innbyggerne bor langt fra sykehusene i

0 kr 0
Gå til Toppen