«Vi utnevner deg til terrorist»


Alle spør oss om drapet på Anna Politkovskaja kan settes i sammenheng med det materialet om tortur som hun arbeidet med. Dagen før hun ble drept, torsdag 5. oktober, kunngjorde hun at hun jobbet med dette stoffet på radiostasjonen «Svoboda» («Frihet»). I dag [12. oktober] trykker vi utdrag av materiale fra to saker som korrespondenten vår ikke fikk gjort seg ferdig med.


Det første er en tekst med vitnesbyrd fra et torturoffer. Data fra legeundersøkelser bekrefter at tortur har blitt anvendt. Det andre består av fotografier som skulle ha dannet grunnlaget for en annen tekst, som aldri ble skrevet. På disketten som ble funnet hos Politkovskaja (vi ber om at personen som leverte henne videofilmen melder seg) vises tortur av ukjente personer. Det er torturistene selv som har gjort opptaket. Antagelig tilhører torturistene en tsjetsjensk militær- eller politiavdeling.


Redaksjonen, Novaja Gazeta.


Antiterrorpolitikk basert på tortur i Nord-Kaukasus. Hver dag ligger det flere titalls saksmapper foran meg. Dette er kopier av materiale fra straffesaker mot mennesker som er allerede er fengslet hos oss for «terrorisme», eller som fremdeles er under etterforskning. Hvorfor står ordet «terrorisme» her i anførselstegn? Fordi et overveiende flertall av disse menneskene er utnevnt til terrorister. Denne praksisen med å «utnevne noen til terrorist» har ikke bare per i dag, i 2006, fortrengt enhver ekte kamp mot terrorisme, den har også begynt å produsere stadig flere hevngjerrige personer – potensielle terrorister.


Når påtalemyndighetene og dommerne ikke lenger har loven, og det å straffe de skyldige, som mål for sitt arbeid, men i stedet utøver gjerninger på oppdrag fra politikerne og helst lager Kremlvennlige rapporter om antiterrorarbeidet, blir rettssikkerheten i straffesaker ikke mye å skryte av. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0