Multiple moderniteter

Årets vinner av Holbergprisen, den israelske sosiolog og statsviter Shmuel N. Eisenstadt forteller her om sin mangeårige forskningsvirksomhet.

Shmuel Noah Eisenstadt (83) ble født i Polen, flyttet til Palestina 12 år gammel, og har siden 1940 vært tilknyttet det hebraiske universitetet i Jerusalem. I dag som professor emeritus. Et spesielt viktig verk i denne perioden er The Political Systems of Empires (1963) der det utvikles et begrep om samfunnsmessige endringer hvor imperienes viktigste byråkratiske strukturer fra gammel til moderne tid vektlegges.

Dette verket ble i sin tid betegnet som den største sosiologiske nyvinningen siden Max Weber. Eisenstadt skisserer i sine teorier spesifikke historiske hendelser som ulike sivilisasjoner og samfunn har opplevd, særlig i møte med andre samfunn. Dette kan være gjensidige erobringer eller kolonisering, som på den ene side innebærer forutsetninger for utvikling, men på den annen side også innebærer faren for ekstrem voldsbruk slik vi ser i Midtøsten i dag. Historien inneholder iboende spenninger og innbyrdes motsetningsforhold, snarere enn ensartede utviklingsprosesser, som synes å være en mer allment utbredt «moderne» oppfatning. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

Når fangene organiserer seg

Default thumbnail
Neste sak

Den langvarige tildekkingen

Andre saker om Samfunnsvitenskap

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.