Midtøsten

Nye øyne på sionismen

De sionistiske myndighetene hadde ingen skrupler med å benytte seg av terroristmetoder for å skremme jøder på flukt fra eget land

Posted on

Hvem er sionismens ofre? Palestinerne, naturligvis. Men er de de eneste ofrene for denne koloniale bevegelsen? På dette spørsmålet svarer Ella Shoat er klart nei. Som antydet i tittelen på den siste boken hennes som nettopp kom på fransk, bekrefter hun at sionismen også har sine ofre blant jødene. Shoat er av israelsk opprinnelse og har i en årrekke undervist ved universiteter i New York, hvor hun anses som en av pionerene innen postkolonial forskning. I Israel derimot, med unntak av noen mindretallige kritiske miljøer, har hun alltid vært fullstendig frosset ut fra universitetsmiljøene og det intellektuelle liv.

Som kvinne, arabisk jøde, og dessuten antisionist hadde Ella Shoat på det tidlige 90-tallet liten sjanse til å bli anerkjent av landets intellektuelle og kulturelle elite. Med mindre hun skjulte sine politiske meninger, og aller viktigst gikk med på å spille rollen som den «den gode sefard». Sefarden som sto til tjeneste, unntaket som alltid er klar til å bekrefte regelen og forsterke den styrende elitens hegemoni. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver