Aljazeeras animerte Ali

Nyhetskanalen Aljazeeras nettsatiriker Shujaat Ali har provosert fram sensurfremstøt fra Washington og angrep fra bevæpnede islamister. Med et internasjonalt blikk og markant ikke-vestlig ståsted er han et realt lynnedslag i politisk flashanimasjon. Tegningene var en reaksjon på det Ali oppfattet som religiøs legitimering av voldsbruk. Det ble stort oppstyr, og islamske aktivister angrep avisens kontorer med full bevæpning. En filmsnutt som viste døde amerikanske soldater og en annen med drivstofftanker lagt over de kollapsende tvillingtårnene, førte til klager fra myndighetshold i Washington og filmene ble fjernet fra nettsiden.

mars 2007

«Moonlighting»: Kofi Annan og etterfølgeren Ban Ki-moon jobber nattskift foran FN-bygget. Annan leverer over uløste saksmapper. – Hvorfor ikke åpne dem, spør Ban. – Det vil sikre deg Nobels fredspris, fastslår den avgåtte FN-generalsekretæren.

«Hezbollah's Targets»: Hizbollahs leder Hassan Nasrallah troner på talerstolen, iført en bazooka. Mens han prater fyrer han av rakett i smug bakover, og sprenger en israelsk tank. Neste rakett setter derimot Libanon selv i brann. «Oh! Sorry!» utbryter Nasrallah.

Noen høydepunkt fra året så langt, ifølge den pakistanske tegneren og animatøren Shujaat Ali. Han lager fast politiske, kommenterende animasjonsfilmer for nettstedet til den arabiske nyhetskanalen Aljazeera, www.aljazeera.net. Ali representerer et undereksponert ikke-vestlig ståsted innenfor animert satire, samtidig som han er en av få profesjonelle kunstnere i dette internettformatet.
Tegnefilmene er korte og laget i flashformat.








Ellers har den 35 år gamle satirikeren de siste ukene tatt for seg pave Benedikt XVIs provokasjoner («The Vatican's New Era»), iransk atomteknologi og sanksjoner («Iranian Santa»), Talibans oppbygging i Afghanistan («Return of Taliban») og henrettelsen av Saddam Hussein («The Executioneer»).

Selve animasjonen er ikke spesielt avansert, med få bevegelser og scener i hver filmsnutt. Men den småkeitete animasjonen gir filmene et uhøytidelig preg, som sammen med de kraftige karikeringene forsterker den humoristiske effekten. Det gjør også snakkeboblene som popper opp i stedet for muntlig dialog, samtidig som den ofte hjemmesnekrede musikken framhever stemninger eller skaper kontraster.

Det er de mange snodige, nesten absurde, detaljene som er Alis største styrke. Enten det er påskriften «I love Lebanon» på Hizbollah-lederens talerstol, Irans Mahmoud Ahmadinejad som lubben julenisse eller IAEAs Mohamed ElBaradei som nyttig idiot med kleshengeren fast i frakken. De korte filmene er mer betraktninger enn fortellinger, som en animert variant av avisenes kommentartegning og tegneseriestriper.

Ali har da også solid bakgrunn som tegner for avisen News International (basert i Islamabad) i åtte år fram til 2000. Han fikk raskt erfare satiretegningens politiske kraft. Ny i jobben tegnet han et freidig angrep på de islamske partiene i en valgkamp. Tegningene var en reaksjon på det Ali oppfattet som religiøs legitimering av voldsbruk, og han kritiserte de islamske partiene for å føre religionen i gal retning. Avisen ville ikke trykke tegningene, men en konkurrent åpnet spaltene. Det ble stort oppstyr, og islamske aktivister angrep avisens kontorer med full bevæpning.


I 2002 ble han ansatt av Aljazeera for å lage de nå karakteristiske flashanimasjonene til kanalens nettside. Her har han også måttet tåle sensur av arbeidsgiveren. En filmsnutt som viste døde amerikanske soldater og en annen med drivstofftanker lagt over de kollapsende tvillingtårnene, førte til klager fra myndighetshold i Washington og filmene ble fjernet fra nettsiden. Aljazeeras redaktør fikk etterpå mye kritikk for at han hadde gitt etter for det amerikanske presset. Ali sier i et intervju med magasinet Der Spiegel 6. februar at hans ærend var å analysere følelsene hos den amerikanske befolkningen i forhold til Irak-krigen: «Derfor klaget myndighetene, men vi fikk ingen klager fra vanlige amerikanske borgere på den.»

I en av sine nyeste filmer har Ali gjort en egen vri på henrettelsen av Saddam Hussein: Etter først å dvele ved Hussein i galgen, følger vi repet til vi ser at det holdes av George Bush i form av frihetsgudinnen. En karikert shiamuslim, oljesheik og jøde heier på. Det spørs om ikke Aljazeera-redaktøren snart får en ny instruks fra Washington.
Shujaat Alis nettside på Al Jazeera http://english.aljazeera.net/NR/exeres/D8F8AED9-D822-4251-9996-D5D3D5733003.htm
Shujaat Alis personlige nettside http://www.shujaatali.com/. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal