Britene støtter Gaza, men lederne stiller seg bak Israel

Til tross for at britene har vist sin støtte til Gaza i de største demonstrasjonene i landet siden protestene mot Irak-krigen i 2003, har både landets konservative regjering og Labour-opposisjonen stilt seg uforbeholdent bak Israels krigføring.

mai 2024
Pro-palestinske aktivister har samlet seg til en nasjonal solidaritetsmarsj i London 9. desember 2023, med krav om full våpenhvile i krigen på Gaza-stripen. Foto: Henry Nicholls, AFP / NTB.

Etter at Israel startet krigen sin mot Gaza i oktober, har det oppstått et gap mellom Storbritannias politiske ledere og folket. Både Rishi Sunaks konservative regjering og Keir Starmers Labour har gitt ubetinget støtte til krigen med henvisning til Israels rett til å forsvare seg.

Den britiske befolkningen avviser derimot ideen om at Israel må bombe enklaven helt til Hamas er utryddet. I november svarte 59 prosent i en meningsmåling utført av YouGov at Israel må avslutte offensiven, mens bare 19 prosent mente den burde fortsette. I februar var 66 prosent for en våpenhvile, mens bare 13 prosent var for krigen mot palestinerne. Nå krever opinionen at våpensalget til Israel må stanses, med et flertall på 56 prosent, mens bare 17 prosent vil at våpenleveransene skal opprettholdes. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal