Latin­amerikansk innrykk i Madrid

De siste ti årene har mange mer og mindre velstående latinamerikanere bosatt seg i Madrid. Nå øyner den spanske høyresiden framtidige velgere i de nye innbyggerne.

Venezuelanere i Madrid demonstrerer for opposisjonens presidentkandidat i hjemlandet, María Corina Machado. Venezuelanerne er i løpet av de siste årene blitt den største innvandrergruppen i den spanske hovedstaden. Foto: David Canales / Sopa Images / Sipa USA / NTB.

Fortauene er plettfrie, alleene brede og gourmetrestaurantene mange i Madrid-bydelen Salamanca. Medianinntekten plasserer innbyggerne trygt blant den rikeste prosenten i Spania. Salamanca har alt man forventer av en fornem bydel i en europeisk hovedstad. Denne høyborgen for den øvre middelklassen, som Francos bomber skånet under beleiringen av Madrid fra 1936 til 1939, er nå hjemsted for en ny, men like velstående gruppe.

«Det bor rundt 5000 rike venezuelanere i Salamanca», forteller den venezuelanske journalisten David Placer, som har inngående kjennskap til det venezuelanske samfunnet i den spanske hovedstaden. Juan Carlos Gutiérrez er en av disse velstående tilflytterne. Strafferettsadvokaten som har spesialisert seg på folkerett og menneskerettigheter, både i privat praksis og ved Den internasjonale straffedomstolen (ICC), tar oss varmt imot på restauranten Impero, som han startet i fjor. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene: Åpent kjøkken, italienske kokker og opera sunget av en ekvatorialguineansk artist skaper en kosmopolitisk stemning. Advokaten, som representerer flere kjente skikkelser fra opposisjonen mot styret til Hugo Chávez (1999–2013) og arvtakeren Nicolás Maduro (2013–) i hjemlandet, virker fornøyd med sin første investering i Spania. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal