CIAs hemmelige flygninger

Hemmelige bortføringer av mennesker som senere blir torturert blir akseptert av demokratiske europeiske regjeringer som Sverige og Tyskland. Hva har skjedd?

Uanstendig? Kynisk? Perverst? Hva skal vi kalle holdningene til de europeiske regjeringene som sammen med utenlandske sikkerhetstjenester har gjort seg medskyldige i hemmelige bortføringer av et tiltalls mistenkte – som har blitt sendt til hemmelige fengsler og torturert? Kan man forestille seg større brudd – utført av stater som uavlatelig utbasunerer sin hengivenhet til loven – på menneskerettighetene?

To nylige hendelser vitner om den herskende schizofrenien. 7. februar signerte flesteparten av de europeiske regjeringene høytidelig FNs konvensjon mot «ufrivillige forsvinninger», som forbyr hemmelige fengsler.1 14. februar godkjente Europaparlamentet i Strasbourg en rapport som anklager de samme regjeringene for delaktighet i CIAs hemmelige bortføringer.

Ifølge denne rapporten mellomlandet CIA-flyene ikke mindre enn 1245 ganger på europeiske flyplasser mellom 2001 og 2005.2 Ofte hadde disse flyene mistenkte ofre for «ufrivillig forsvinninger» ombord, som ble sendt til det ulovlige Guantánamo-fengselet eller til fengsler i andre delaktige land (Egypt, Marokko) der tortur regelmessig forekommer.

Det er nå blitt klart at europeiske regjeringer ignorerte det kriminelle ved disse hemmelige flygningene. Noen av dem har dessuten ikke bestridt at de lukket øynene. Av disse er Polen og Romania også mistenkt for å ha laget «mini-guantánamoer» på bakken, der personer bortført fra Pakistan, Afghanistan og andre steder ble innesperret mens de ventet på den endelige overføringen.

Den britiske regjeringen er mistenkt for å ha deltatt i bortføringen av mistenkte og den elendige behandlingen av dem, i likhet med de svenske og østerrikske regjeringene. De tyske myndighetene blir blant annet anklaget for «å ha oversett» bortføringen av en egen statsborger, tysk-libanesiske Jaled El-Masri, som ble sendt til Afghanistan og torturert. De hemmelige tjenestene i Italia blir også anklaget for å ha hjulpet CIA-agenter med å bortføring av imam Osama Mustafa Hassan Nasr, kalt «Abu Omar», fra Milano. Abu Omar ble sendt til et fangehull i Al Tora-fengselet, der han ble torturert og voldtatt.3

{{{Alle, statslederne og politikerne, som har deltatt i bortføringene bør frykte rettferdigheten}}} (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0