Animert apokalypse

I den japanske økofantasy-filmen Origin kaster genmodifiserte trær menneskeheten ned fra toppen av næringskjeden. Mens postapokalyptiske eventyr forsvant med 80-tallet i vestlig populærkultur, er det industrielle samfunnets sammenbrudd et av japanernes yndlingspremiss.


Økofantasy er en livskraftig sjanger innenfor japansk animasjonsfilm (anime) og tegneserier (manga). Mens postapokalyptiske eventyr så godt som forsvant med 80-tallet i vestlig populærkultur, er det industrielle samfunnets sammenbrudd fortsatt et av anime-regissørenes yndlingspremiss. Ifølge Keiichi Sugiyamas film Origin er det genteknologien som tar knekken på oss: I en forskningsbase på månen drives genteknologiske eksperimenter for å utvikle trær som vokser selv under de mest karrige forholdene. En utilsiktet effekt er at trærne utvikler bevissthet. De har en enorm vekstkraft, og når trærne sprer seg på Jorden utraderer de mesteparten av menneskenes samfunnsstruktur.

Origin – Spirits of the Past
(japansk tittel «Gin-iro no Kami no Agito») har nettopp kommet i en engelskspråklig DVD-utgave fra amerikanske Funimation Entertainment (altså sone 1). Filmen har med sin økologiske bevissthet, tilspissede modernitetskonflikt og spektakulære iscenesettelse blitt en favoritt ved internasjonale animasjonsfestivaler.

{{{}}} (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Antikommunistisk utrensking

Default thumbnail
Neste sak

Næringslivslobbyene

Andre saker om Tegneserie

Alternativ anerkjennelse

På årets tegneseriefestival i Angoulême demonstrerte franske serieskapere mot stadig vanskeligere levekår. Siden 1990-tallet har alternative

Til siste mann

Pandemier har gang på gang utslettet samfunn i tegneseriene. Særlig går det hardt utover menn når

Brecht i Brooklyn

Han har fortolket Romeo og Julie med graffiti og ghettoblastere, men med sitt nye kulturkritiske magasin

Moderne byggeklosser

En ny tegneserieroman kritiserer sementromantikk og ødeleggende byutvikling i Armenias hovedstad Jerevan, samtidig som to av

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.