Animert apokalypse

I den japanske økofantasy-filmen Origin kaster genmodifiserte trær menneskeheten ned fra toppen av næringskjeden. Mens postapokalyptiske eventyr forsvant med 80-tallet i vestlig populærkultur, er det industrielle samfunnets sammenbrudd et av japanernes yndlingspremiss.

april 2007

Økofantasy er en livskraftig sjanger innenfor japansk animasjonsfilm (anime) og tegneserier (manga). Mens postapokalyptiske eventyr så godt som forsvant med 80-tallet i vestlig populærkultur, er det industrielle samfunnets sammenbrudd fortsatt et av anime-regissørenes yndlingspremiss. Ifølge Keiichi Sugiyamas film Origin er det genteknologien som tar knekken på oss: I en forskningsbase på månen drives genteknologiske eksperimenter for å utvikle trær som vokser selv under de mest karrige forholdene. En utilsiktet effekt er at trærne utvikler bevissthet. De har en enorm vekstkraft, og når trærne sprer seg på Jorden utraderer de mesteparten av menneskenes samfunnsstruktur.

Origin – Spirits of the Past
(japansk tittel «Gin-iro no Kami no Agito») har nettopp kommet i en engelskspråklig DVD-utgave fra amerikanske Funimation Entertainment (altså sone 1). Filmen har med sin økologiske bevissthet, tilspissede modernitetskonflikt og spektakulære iscenesettelse blitt en favoritt ved internasjonale animasjonsfestivaler.

I filmens nåtid, 300 år etter de fatale eksperimentene, styres Jorden av treaktige druider. De kontrollerer vannressursene. For menneskene er det en daglig kamp å overleve, og de har samlet seg i to leire: Neutral City som vil leve i harmoni og forståelse med trærne og naturen. Og Ragna som vil tilintetgjøre skogen, gjenetablere menneskenes herredømme og bygge opp igjen samfunnet slik det var før mutanttrærnes fremmarsj. Sympatien i filmen ligger selvsagt hos innbyggerne i Neutral City. Samtidig nyanseres den banale konfliktkonstellasjonen ved at begge sider fremstår med fornuftige, om enn noe fanatiske, motiver. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal