Sarkozysmen

Hovedstrategien til den nye franske presidenten var å sette sin egen energi og lederskap opp mot sine «livløse» og «passive» forgjengere. Nicolas Sarkozy brukte gamle amerikanske oppskrifter. Han appellerte til nasjonalfølelse, patriotisme og antiterrorisme – og til «de små skattebetalernes» forakt for «den store stygge skattefuten».

Hovedstrategien til den nye franske presidenten var å sette sin egen energi og lederskap opp mot sine «livløse» og «passive» forgjengere. Nicolas Sarkozy brukte gamle amerikanske oppskrifter. Han appellerte til nasjonalfølelse, patriotisme og antiterrorisme – og til «de små skattebetalernes» forakt for «den store stygge skattefuten».

I Frankrike tar en høyremann over for en president som har blitt upopulær i egen leir. Han har nådd sine mål ved å vinne over en venstrekvinne. Tilsynelatende foregriper denne fortellingen budskapet til Det republikanske partiets kandidater som skal overta for George W. Bush. Særlig hvis de ser for seg at de møter demokraten Hillary Clinton i november 2008.

Det vil likevel være et enestående paradoks hvis den amerikanske høyresiden lar seg inspirere av den politiske strategien til den franske republikkens ny president. Er det mulig å imitere sitt eget speilbilde? Men når det gjelder valgstrategi er Nicolas Sarkozy snarere eleven – som har utstyrt seg med en politisk strategi som har blitt brukt på andre siden av Atlanteren i 40 år – enn inspirasjonskilden for en ny eksporterbar tryllekunst. (…)

Default thumbnail
Forrige sak

Har informatikken et kjønn?

Default thumbnail
Neste sak

The Most Dangerous Game

Andre saker om Frankrike

Febrilsk virusindustri

Helsevesenet i Frankrike viser seg å være fullstendig uforberedt i møte med Covid-19, mye på grunn

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.