Testes på fattige i Sør

Den multinasjonale legemiddelindustrien bruker hvert år nesten 240 milliarder kroner på å utvikle nye medisiner. De fattige i Sør overlater kroppene sine til de som vil teste ut medisiner myntet på de Nord-Vestlige markedene. Legemiddelindustrien vender nå nesen sørover for å utføre de stadig mer kostbare og risikable forsøkene. Før legemidler kan slippes på markedet må kliniske forsøk på mennesker gjennomføres. I Sør får de tilgang til syke som er lettere å overtale. De etiske og juridiske kravene er ikke like strenge som i de rike landene. Det er en risikabel medisinsk forskning.

Den multinasjonale legemiddelindustrien bruker hvert år nesten 240 milliarder kroner på å utvikle nye medisiner. Den engasjerer en voksende andel av verdens høyest utdannede vitenskapsfolk og de mest sofistikerte nyvinninger innen medisinsk utstyr til dette formålet. Gitt denne enorme investeringen skulle man kanskje forvente en stadig strøm av medisinske gjennombrudd innenfor menneskehetens største plager. Likevel vil rundt en halv milliard mennesker rammes av malaria i år, hvorav tre millioner vil død – og det beste legene har å tilby er et eldgammelt kinesisk remedium. Det erstatter en medisin som ble utviklet for over femti år siden.

Legemiddelindustrien har ikke forsømt de stedene i verden hvor sykdommer som malaria herjer. Det motsatte er faktisk tilfellet – aldri før har legemiddelprodusentene gjort så stor stas på verdens fattige. De største legemiddelselskapene – eller Big Pharma som de kalles – utfører titusenvis av kliniske forsøk i utviklingsland, fra Bulgaria til Zambia og fra Brasil og India. Like ved siden av Mumbais forurensede slumstrøk reiser Novartis’ skinnende hvite hovedkvarter seg, der forskere klør seg i hodet og arbeider hardt for å utvikle nye medisiner. Utenfor Capetowns utstrakte slumstrøk som omringer byen befinner Boehringer Ingelheims glitrende forsøkslaboratorier seg. De siste årene har Pfizer, GlaxoSmithKline og Astrazeneca gjort India til knutepunkt for laboratoriene som utfører deres verdensomspennende kliniske forsøk. I fjor testet GlaxoSmithKline over halvparten av sine nye medisiner utenfor de vestlige markedene, hovedsakelig i «lavkostnadsland». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0