Europa må igjen utvikle en utopi

Etter Frankrikes og Nederlands nei til EUs grunnlovstraktat i 2005 har det vært en heftig debatt om EUs verdigrunnlag. Finnes det en europeisk identitet og hva består den i så fall i? Filmskaper Wim Wenders holdt 11. juni 2007 i Brussel et foredrag på konferansen «A Soul for Europe» med tittelen «The image of Europe–Identification and Representation». Vi presenterer her et utdrag av Wenders tale.

Tittelen på denne foredragsrekken, hvor jeg i dag får delta, lyder: «Å gi Europa en sjel». Denne tittelen forutsetter en påstand om at Europa mangler en sjel. Den antyder at kontinentet mangler en utopi, at drømmen ikke lenger spiller noen rolle. Hvis det er slik, så må vi gjøre noe! Vi – «Europeerne»? Eller de – «Politikken»? I det følgende vil det også dreie seg om dette spørsmålet.

Mitt bidrag har tittelen: «The Image of Europe; Identification and Representation». Jeg tilstår at jeg måtte levere tittelen før jeg fikk samlet tankene mine. Så dersom den lyder abstrakt, er det helt riktig. Dermed har vi kommet frem til temaet: For de fleste europeere er Europa blitt abstrakt og fremmed. De vet ikke lenger om de kan identifisere seg med, eller om de burde distansere seg fra Europa, om de føler seg representert eller undertrykt. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0