EU og det globale Hollywood

EU har i lang tid forsøkt å bekjempe Hollywoods «amerikanske kulturimperialisme». Men sannheten er at Hollywood er vanskelig å innfange inn nasjonalkulturelle termer. Hollywood og kulturindustrien har lenge vært en globalisert arena med aktører og investorer fra store deler av verden. Vil EU forlate sin tro på «den paneuropeiske kulturarven» og utarbeide en reell kosmopolitisk kulturpolitikk?

august 2007

EU går på ny til kamp mot det som upresist kalles «den amerikanske kulturimperialismen». Mellom 2007 og 2013 satser EU 755 millioner euro på film gjennom programmet MEDIA 2007. Målet er å «styrke den audiovisuelle sektoren i Europa, og la Europas kulturelle identitet og kulturarv gjenspeile seg i filmproduksjonen».1

Dersom denne forsvarstaktikken mot den amerikanske kulturindustrien gjennomføres uten større endringer, vil den i beste fall bli middels formålstjenlig. Hovedårsaken er at EU ser på amerikansk film som synonymt med Hollywood og Hollywood som rendyrket amerikansk. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal