Krig

Krigføring med legemidler

Nye framskritt innen nevrovitenskapene åpner opp for en ny type krigføring med kombinasjoner av kjemiske og biologisk våpen som raskt kan uskadeliggjøre fiender.

Posted on

Den britiske legeforeningen BMA (British Medical Association) har nettopp lansert en ny rapport som omhandler «Bruk av Medisiner som Våpen».1 Dette er den tredje BMA-utgivelsen som advarer mot en militarisering av medisiner og muligheten for å bruke legemidler i en ny form for krigføring mot menneskers sinn. Hvor bekymret bør vi være for denne veksten innenfor taktisk legemiddelutvikling?

Temaet har vært aktuelt i minst førti år. Julian Perry Robinson, kjemisk og biologisk våpenekspert ved Harvard-Sussex-prosjektet har ført en kronologisk rapport over regjeringers utprøvning på mennesker av hallusinogene midler som er ment å sette fiender ut av spill: eksperimenter med LSD og BZ; bruk av CS gass på slagmarken i Vietnam; et russisk forskningsprosjekt med kodenavn BONFIRE med hensikt å militarisere menneskelige regulerende peptider; kjemikalier til bruk under forhør; et uoversiktlig antall psyko-kjemikalier, lammelsesstoff som bryter ned kommunikasjon mellom nerveimpulser og smerteframkallende og irriterende stoffer basert på kjemiske forbindelser hentet fra forskjellige kilder som giftig eføy (urushinol) og den alminnelige padden (bufotenine).2 (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver