Krigføring med legemidler

Nye framskritt innen nevrovitenskapene åpner opp for en ny type krigføring med kombinasjoner av kjemiske og biologisk våpen som raskt kan uskadeliggjøre fiender.

Den britiske legeforeningen BMA (British Medical Association) har nettopp lansert en ny rapport som omhandler «Bruk av Medisiner som Våpen».1 Dette er den tredje BMA-utgivelsen som advarer mot en militarisering av medisiner og muligheten for å bruke legemidler i en ny form for krigføring mot menneskers sinn. Hvor bekymret bør vi være for denne veksten innenfor taktisk legemiddelutvikling?

Temaet har vært aktuelt i minst førti år. Julian Perry Robinson, kjemisk og biologisk våpenekspert ved Harvard-Sussex-prosjektet har ført en kronologisk rapport over regjeringers utprøvning på mennesker av hallusinogene midler som er ment å sette fiender ut av spill: eksperimenter med LSD og BZ; bruk av CS gass på slagmarken i Vietnam; et russisk forskningsprosjekt med kodenavn BONFIRE med hensikt å militarisere menneskelige regulerende peptider; kjemikalier til bruk under forhør; et uoversiktlig antall psyko-kjemikalier, lammelsesstoff som bryter ned kommunikasjon mellom nerveimpulser og smerteframkallende og irriterende stoffer basert på kjemiske forbindelser hentet fra forskjellige kilder som giftig eføy (urushinol) og den alminnelige padden (bufotenine).2 (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Frivillig hjernevask

Neste sak

Islamsk demokrati?

Mer Krig

Illusorisk om islamisering

To nye bøker har vekket nytt liv i den franske debatten om hva som får unge muslimer til å begå vold i islams navn. Dessverre overser bøkene innsiktene fra politisk sosiologi og holder fast på utdaterte idéhistoriske forklaringer.

Forbudet mot krig står for fall

Bombingen av Libya i 2011 og konflikten i Syria har satt en bråstopper for intervensjonsiveren til stormaktene som siden 90-tallet har forsøkt å endre verdensordenen FN-pakten innførte i 1945. Men ingen ny orden kan skimtes i horisonten.

Kunsten å blåse opp trusler

På tross av nedtrapping i Irak og Afghanistan er de amerikanske forsvarsutgiftene på vei opp. Og NATO-landene har lovet å bruke to prosent av BNP på forsvar. Det eneste som mangler er en reell «eksistensiell trussel».

Snubler inn i storkrig

Stormaktene forbereder seg på krig og hevder det er måten å forebygge krig på. Historien har lært oss at det motsatte er tilfellet.

Jihadismens opprinnelse

Jihad betyr kraftanstrengelse for åndelig vekst, men brukes også om kamp mot vantro og hyklere. Dagens voldelige jihadister er inspirert av en ekstrem ideologi med en dobbel opprinnelse: Muslimbrødrene og den wahhabistiske salafismen.

0 kr 0