Begjæret etter selvstyre

Flandern nyter en historisk revansj over det tidligere så dominerende Vallonia. Mens Flandern i 2007 var blant de 30 rikeste regionene i EU, har ikke Vallonia klart å fordøye 60- og 70-tallets omfattende industrikrise. Men nå trues også det velstående Flandern av økonomisk nedgang.

november 2007

Fra Valenciennes i Nord-Frankrike strekker riksvei 60 seg gjennom de vestlige delene av Vallonia før den kaster seg mot Flandern, mot Oudenaarde og Gent. Riksveien er en reise i samtidens Belgia. Fra Peruwelz til Saint-Saveur, på den vallonske siden, er landskapet landlig. Det er lenge siden tekstilfabrikkene ble lagt ned. De har ikke blitt erstattet av særlig mye annet. «Industriparkene» har bredt om seg i dette hjørnet av provinsen Hainaut. Men de er for det meste befolket av skur eller lite inntektsbringende bedrifter. Potetvareprodusenten Lutosa er en av de få større arbeidsgiverne i regionen. Noen kilometer lenger inn i landet, endrer omgivelsene seg. Hovedveien utvider seg. Det ene industribygget følger etter det andre – tegn på en reell økonomisk livskraft. Vi har ankommet Flandern.

FLANDERN VAR I 2007 blant de 30 rikeste regionene i EU. Regionens bruttonasjonalinntekt (BNI) per innbygger er for tiden 23 prosent over det europeiske gjennomsnittet. Arbeidsledigheten er på knappe 6,5 prosent.1 Kontrasten til Vallonia er brutal. På den andre siden av språkgrensen er BNI per innbygger 10 prosent under gjennomsnittet til de 27 EU-landene, og arbeidsledigheten har vært i overkant av 15 prosent de siste 25 årene.2 Én av to arbeidssøkere har ikke hatt arbeid de siste 24 månedene. Arbeidsledigheten blant de under 25 år nærmer seg 30 prosent. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal