I India vokser naxalittgeriljaen

Statsminister Singh kaller naxalittgeriljaen den største sikkerhetsutfordringen siden uavhengigheten. Ti tusener har måttet flykte, mens delstat og opprørere slåss om kontrollen over befolkningen. Delstaten Chhattisgarh midt i landet svarer med en voldelig kampanje mot opprøret. Militser internerer bøndene i leire, mens de hjelper de mektige industriinteressene.

november 2007

Det lille fortet Rani Bodli ligger bortgjemt i hjertet av den indiske delstaten Chhattisgarh. Det vender mot jungelens truende mørke med mitraljøsene rettet mot trærne. Om morgenen 15. mars angrep hundrevis av maoistiske geriljasoldater, som brått dukket fram fra denne vegetasjonen. 55 politimenn og ekstramannskaper ble drept ved drukning. Bare 12 mann overlevde, med skader. Forsterkningene brukte tre timer på de 8 kilometerne fram til de beleirede.

Noen uker etter nedslaktingen sitter lederen for Essaryado-seksjonen i skyggen under et mangotre med skulderen mot sitt kalasjnikovgevær. Det ser som han spørre seg selv hvilken nytte han gjør i disse områdene. Omkring ham har troppene hans det travelt. De består for det meste av ekstramannskaper, kalt SPO (Special Police Officer), som er svært unge og lite vant til krig. «Denne politiposten ble opprettet i 2005», forklarer underoffiseren. New Dehli bestrebet seg da på å gjenvinne kontrollen over disse jungelområdene, der kommunister har gått under jorden siden 80-tallet. Denne kontrollen er rent formell – politifolkene frykter bakholdsangrep og våger seg knapt ut av sin lille festning. «For å komme oss inn til byen tar vi buss som de sivile. Det er det tryggeste», sier Essaryado oppgitt. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal