Vendepunkt for Chavez?

Med knapp margin stemte venezuelanerne mot Chávez grunnlovsreform. Opposisjonen førte en nådeløs kampanje, med påstander som sto stikk imot hva Chávez hevdet at reformen innebar. Men Chávez klarte ikke å mobilisere i egen rekker. Grunnlovsendring ble oppfattes som unødvendig av mange hjemmesittende Chávez-tilhengere. Er Chávez i ferd med å miste støtten i folket?

januar 2008

Endring av grunnloven var nødvendig for overgangen til det 21. århundres sosialisme, erklærte Hugo Chávez da han ble gjenvalgt som Venezuelas president i desember 2006. Reformforslaget – som opprinnelig dreide seg om 33 paragrafer – ble endelig offentliggjort 15. august 2007, etter lange møter for lukkede dører og et utall utredninger. Dermed ble hele det venezuelanske samfunnet, med unntak av de mest ihuga Chávez-tilhengerne, kastet ut i tvil og forvirring. Skepsisen økte ytterligere da nasjonalforsamlingen, som kan endre men må slutte seg til presidentens forslag, la til 36 tilleggsendringer.

Til slutt tok de planlagte lovendringsforslagene for seg 69 av grunnlovens 350 paragrafer og dekket fire hovedemner: Konsolideringen av deltakerdemokratiet, den sosiale integreringen, støtten til de «ikke ny-liberalistiske» formene for økonomisk utvikling, og styrkingen av sentralregjeringens myndighet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal