Gjorde du noget?

Ole Christian Madsen har med Flammen og Citronen begået Danmarks hidtil dyreste film. Slutproduktet er et trivielt fortalt krigsdrama, som aldrig rigtig er hverken episk eller psykologisk i sin tilgang. Ikke desto mindre formår filmen at nuancere sondringen mellem at gøre modstand og lade stå til, når et land er besat. Virkelighedens reelle modstand er svær at få øje på.

Under en kollage af arkivbilleder, som viser tyskernes indmarch i Danmark den 9. april, 1940, lyder en lakonisk voice-over: «Husker du 9. april? Hvor var du 9. april?» Det er modstandsmanden Bent, alias Flammen, der taler. Han taler til tilskuerne i biografsalen. De som levede dengang og de, som blot har fået tingene fortalt. Om væbnet modstand, sabotage og underdanig samarbejdspolitik. Under alle omstændigheder finder vi en udfrittende, måske næsten kritisk, undertone i Flammens stemme. Gjorde du noget? Ellers lod du stå til? Nøjedes med at hore og læse aviser, som Albert Camus så rammende har udtrykt det.

Det er denne sondring, der bliver filmens omdrejningspunkt. Heldigvis for filmens beskaffenhed nuanceres sondringen undervejs.

(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal