Ikke rør DNA-et mitt!

De folkevalgte på Island har gitt legemiddelfirmaet Hoffman-La Roche rettighetene til innbyggernes genetiske informasjon, mens fransk politi har fått utvidet myndighet til å samle inn genetisk informasjon. Er vi ikke lenger herrer over eget genom?

juni 2008

Brukt et utall ganger i forbindelse med mord og pedofili, benyttet for å forklare forferdelige sykdommer, framstilt som den store synderen i anklagene mot genmodifisert mat – de tre bokstavene DNA gir assosiasjoner som er langt mer skremmende enn det de tre bokstavene LSD gjorde i sin storhetstid. DNA, en foruroligende, mystisk, nærmest ulegemlig substans. Likevel inneholder hver celle i kroppen vår to DNA-molekyler (deoksyribonukleinsyre). Og med sine hundre tusen milliarder celler bærer hvert menneske rundt på vel 200 gram DNA, en vektmasse som holder seg konstant hele livet ut fordi nye celler erstatter de gamle som dør. Det dreier seg altså om noe virkelig, noe med vekt og form – den berømte dobbelspiralen.

«Ikke rør DNA-et mitt!» sto det på plakatene under et folkemøte som ble arrangert i oktober 2007 i Frankrike for å protestere mot et lovendringsforslag som foreslo å bruke gentesting på innvandrere. Dette er en typisk europeisk, individualistisk forståelse av mine DNA-molekyler som min private eiendom. DNA-et mitt tilhører meg, i likhet med nyren jeg kan selge til en organisasjon som driver med organhandel, eller gi til en i min nærmeste familie. Man kan bare selge eller gi bort det man selv eier. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal