Kolonialismens nye ham

Mens Frankrike og andre vestlige land kritiserer Tyrkia for å fornekte folkemordet på armenerne, erkjenner heller ikke Frankrike sin delaktighet i folkemordet i Rwanda. Dette er en verkebyll for flere franskmenn. Rwanda ligger mellom det franskspråklige Vest-Afrika og det engelskspråklige Øst-Afrika, og frykten for anglosaksisk dominans i Vest-Afrika drev franske myndigheter til en skruppelløs politikk da konfliktene red Rwanda som verst. Journalisten Patrick de Saint-Exupéry har bidratt til å få landets dystre rulleblad fram i lyset.

juni 2008

I september 2003 fortsatte Frankrikes utenriksminister Dominique de Villepin å tilsløre katastrofen i Rwanda. Da sprakk det for Le Figaros tidligere Rwandakorrespondent, Patrick de Saint-Exupéry. I 2004 ga han ut L’inavouable – La France au Rwanda (Det uerkjennbare – Frankrike i Rwanda). Boka er hans smertelige vitnesbyrd fra folkemordet i april–juli 1994. Den er formet som en imaginær samtale med Villepin, statssekretær i utenriksdepartementet da Rwanda blødde som verst.

I 1998 – året etter at Saint-Exupéry hadde vitnet om folkemordet ved den FN-opprettede domstolen i Tanzania – publiserte han en serie rapporter i Le Figaro om Frankrikes rolle. Dette førte til en parlamentarisk granskning av landets militæroperasjoner i den lille afrikanske staten. Franske myndigheter konkluderte med at de – på tross av visse svakheter i innsatsen – «ikke på noen måte hadde ansporet, oppmuntret, hjulpet eller støttet folkemorderne.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal