Kolonialismens nye ham

Mens Frankrike og andre vestlige land kritiserer Tyrkia for å fornekte folkemordet på armenerne, erkjenner heller ikke Frankrike sin delaktighet i folkemordet i Rwanda. Dette er en verkebyll for flere franskmenn. Rwanda ligger mellom det franskspråklige Vest-Afrika og det engelskspråklige Øst-Afrika, og frykten for anglosaksisk dominans i Vest-Afrika drev franske myndigheter til en skruppelløs politikk da konfliktene red Rwanda som verst. Journalisten Patrick de Saint-Exupéry har bidratt til å få landets dystre rulleblad fram i lyset.

I september 2003 fortsatte Frankrikes utenriksminister Dominique de Villepin å tilsløre katastrofen i Rwanda. Da sprakk det for Le Figaros tidligere Rwandakorrespondent, Patrick de Saint-Exupéry. I 2004 ga han ut L’inavouable – La France au Rwanda (Det uerkjennbare – Frankrike i Rwanda). Boka er hans smertelige vitnesbyrd fra folkemordet i april–juli 1994. Den er formet som en imaginær samtale med Villepin, statssekretær i utenriksdepartementet da Rwanda blødde som verst.

I 1998 – året etter at Saint-Exupéry hadde vitnet om folkemordet ved den FN-opprettede domstolen i Tanzania – publiserte han en serie rapporter i Le Figaro om Frankrikes rolle. Dette førte til en parlamentarisk granskning av landets militæroperasjoner i den lille afrikanske staten. Franske myndigheter konkluderte med at de – på tross av visse svakheter i innsatsen – «ikke på noen måte hadde ansporet, oppmuntret, hjulpet eller støttet folkemorderne.» (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Banalisering av vitenskapelig kunnskap?

Neste sak

Hizbollahs maktoppvisning

Mer Afrika

Afrikas underlige taushet

Svikten til det internasjonale samfunnet da 800 000 tutsier ble massakrert i Rwanda har blitt gransket med lupe siden 1994. Men tausheten i de afrikanske landene om det 20. århundrets siste folkemord har sjelden vært et tema.

Belgias ansvar i Rwanda

Belgia styrte Rwanda fra 1920 til 1962, godt hjulpet av katolske misjonærer. Disse kolonisatorene innførte «etniske» hierarkier på bakgrunn av rasistisk ideologi og la med det grunnlaget for folkemordet på tutsiene.

Frankrikes godt bevarte hemmeligheter

En ny rapport om Frankrikes rolle i folkemordet i Rwanda, avslører at president François Mitterrand systematisk støttet hutuene og ignorerte varsler om et kommende folkemord. Men den fulle sannheten om Frankrikes rolle ligger fortsatt godt skjult i arkiver få forskere får tilgang til.

Senegals «fem sinte»

Store protester og opptøyer rystet Senegal i begynnelsen av mars. Elleve demonstranter i alderen 12 til 35 mistet livet da politiet slo ned protestene mot myndighetenes despotiske tendenser og mislykkede økonomiske politikk.

Frankrike outsourcer krigen i Sahel

Med en årlig kostnad på nær ti milliarder kroner forsøker Frankrike nå å få sine europeiske partnere til å engasjere seg i den franske militæroperasjonen i Sahel. Flere land har gått med på å sende styrker, men ikke uten å kreve noe i gjengjeld.

0 kr 0