Kolonialismens nye ham

Mens Frankrike og andre vestlige land kritiserer Tyrkia for å fornekte folkemordet på armenerne, erkjenner heller ikke Frankrike sin delaktighet i folkemordet i Rwanda. Dette er en verkebyll for flere franskmenn. Rwanda ligger mellom det franskspråklige Vest-Afrika og det engelskspråklige Øst-Afrika, og frykten for anglosaksisk dominans i Vest-Afrika drev franske myndigheter til en skruppelløs politikk da konfliktene red Rwanda som verst. Journalisten Patrick de Saint-Exupéry har bidratt til å få landets dystre rulleblad fram i lyset.

I september 2003 fortsatte Frankrikes utenriksminister Dominique de Villepin å tilsløre katastrofen i Rwanda. Da sprakk det for Le Figaros tidligere Rwandakorrespondent, Patrick de Saint-Exupéry. I 2004 ga han ut L’inavouable – La France au Rwanda (Det uerkjennbare – Frankrike i Rwanda). Boka er hans smertelige vitnesbyrd fra folkemordet i april–juli 1994. Den er formet som en imaginær samtale med Villepin, statssekretær i utenriksdepartementet da Rwanda blødde som verst.

I 1998 – året etter at Saint-Exupéry hadde vitnet om folkemordet ved den FN-opprettede domstolen i Tanzania – publiserte han en serie rapporter i Le Figaro om Frankrikes rolle. Dette førte til en parlamentarisk granskning av landets militæroperasjoner i den lille afrikanske staten. Franske myndigheter konkluderte med at de – på tross av visse svakheter i innsatsen – «ikke på noen måte hadde ansporet, oppmuntret, hjulpet eller støttet folkemorderne.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Banalisering av vitenskapelig kunnskap?

Default thumbnail
Neste sak

Hizbollahs maktoppvisning

Andre saker om Afrika

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.