Den Andre på innsiden

Romfolket har blitt forfulgt siden de første ankom Europa på 1300-tallet, og selv nazistenes folkemord på dem ble fullstendig oversett ved Nürnbergprosessen. På Balkan ble de de første ofrene for oppstykkingen av Jugoslavia og jernteppets fall.

juli 2008

«Jeg tar litt omveier for å unngå politiet, for jeg har ikke førerkort,» forklarer Blago med lav røst. Med stødig hånd fører den unge mannen bilen av sted på det humpete veidekket. Vi kjører forbi de siste forstadsstrøkene ved ringveien rundt Sofia og videre ut mot den enorme bydelen Fakulteta. Her bor over halvparten av den 30 000 store rombefolkningen i Bulgarias hovedstad. Ansiktet hans er uttrykksløst, og han følger alt med et årvåkent blikk. Høyblokkene fra sosialisttiden forsvinner litt etter litt bak buskas og haugene av søppel og skrap.

Her er det umulig å ta seg fram uten følge, for etter voldshandlingene høsten 2007 er folk i bydelen på vakt. «Grupper av bulgarske ekstremister kommer hit med jevne mellomrom og oppfører seg provoserende. Etter at en rom ble drept her sist september følte innbyggerne behov for å organisere seg,» understreker Baptiste Riot. Den unge fransklæreren holder fotokurs for unger fra mahalaen, sigøynerstrøket. «Det eneste stedet hvor disse to befolkningsgruppene ennå møtes, er markedene i ytterkanten av sigøynerbydelen, fordi prisene der er lavere enn i sentrum av Sofia,» forklarer han. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal