Haitis drøm om normalitet

I slutten av juli godkjente senatet i Port-au-Prince president René Prévals forslag om å utnevne Michèle Pierre-Louis til statsminister. Med bakgrunn fra den sosiale bevegelsen og støtte fra intellektuelle miljøer står hun sterkt, og betraktes som immun mot korrupsjon. Men den største utfordringen hennes vil imidlertid bli fattigdommen som rammer tre fjerdeler av befolkningen.

september 2008

Préval, som ble gjenvalgt som Haitis president i 2006, betrakter seg selv som en overgangspresident. Han er en beskjeden mann. Enkel og ærlig – egenskaper som ikke akkurat kjennetegnet hans forgjengere! Hvis du er siste gjest på nasjonalpalasset en dag, kan faktisk hende at han setter seg bak rattet og kjører deg hjem. Uten sjåfør eller ledsager, i et land som preges av attentatparanoia og har flust av livvakter og private sikkerhetsselskaper.

De 9000 soldatene i Minustah, FNs stabiliseringsstyrke på Haiti, har vært i landet siden 2004. Det virker som om deres tilstedeværelse har liten effekt, selv om de overvåket gjennomføringen av det siste valget og har dempet en del av volden. President Préval skulle gjerne sett at de brukte kreftene sine på å forbedre infrastrukturen i landet. Men det inngår ikke i deres oppdrag. Han skulle også gjerne sett at de rike var mindre arrogante og de fattige mindre elendige. Han drømmer om at Haiti skal bli et normalt land. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal