Presidentmateriale

Mens presidentvalget i amerikanske tegneserier markeres med sympatiske biografier om Barack Obama og John McCain, har franske og japanske tegneserier en ganske annen tilnærming. I den franske thrilleren Empire USA avlyses valget etter et terrorangrep, og sittende president fortsetter med utvidede fullmakter. Japanske Den amerikanske konspirasjonen innsetter Barack Obama som president, og skildrer et attentat mot ham under Fotball-VM i Sør-Afrika om to år.

november 2008

Den trolig mest nøkterne boken utgitt i forbindelse med det amerikanske -presidentvalget, er tegneseriebiografien Presi-dential Material Flipbook: Barack Obama and John McCain.1 Det har kommet et utall bøker om de to presidentkandidatene, men utgivelser som The Obama Nation, Hopes and Dreams: The Story of Barack Obama, John McCain: An American Odyssey og The Real McCain har alle en tydelig agenda om å enten angripe eller støtte én av dem. Tegneserien Presidential Material Flipbook er derimot mer fakta enn meninger, og gir en kortfattet framstilling av livet til hver av de to kandidatene. For å understreke at den ikke velger side mellom Obama og McCain, skal boken snus og leses fra begge sider. På den ene forsiden står en selvsikker Obama foran et blafrende amerikansk flagg, på den andre en ditto McCain. Helt uten amerikansk patos er tegneserien altså ikke, men det som hylles er institusjonene og demokratiet – ikke en bestemt kandidat.

Da boken ble utgitt i oktober, gikk det ikke langt tid før mediene rapporterte at Obama og McCain nå var blitt tegneseriehelter. Det var en urettferdig forenkling. Bak de heroisk-komiske forsidene finner vi to saklige og jordnære biografier. Jeff Mariotte, som har skrevet serien om Obama, forteller om en outsiders vei inn i rampelyset fra en fattig barndom på Hawaii. I Andrew Helfers McCain-biografi er det fangenskapet i Hanoi under Vietnamkrigen som er inngangen til historien. Fokuset på fakta og personlighet framfor politisk regnskap og valgløfter fungerer greit innenfor det korte formatet (hver biografi er bare på 32 sider), men framstillingen blir litt tam. Selv om vi lærer en del om hvem de er, får vi vite lite om hva de to presidentkandidatene faktisk ønsker å oppnå.

I forbindelse med presidentens tiltredelse i januar, utgis dessuten tegneserien Female Force: Hillary Clinton. Ikke på samme forlag, men format og opplegg er likevel tilnærmet identisk. Forsiden følger også samme mal, med Clinton i brysk helfigur foran det amerikanske flagget. Om forlaget Bluewater Productions lynraskt har hengt seg på oppmerksomheten omkring Obama/McCain-utgivelsen, eller om de bare gamblet på et annet utfall av demokratenes nominasjonsprosess, er ikke godt å si.


MENS AMERIKANERNE satser på sympatiske biografier, finner vi en helt annen tilnærming til det amerikanske presidentvalget i franske og japanske tegneserier. I den franske actionserien Empire USA2 sprenger terrorister en kraftig bombe i San Francisco, som dreper over tre tusen mennesker. Dermed utløses en krise hvor presidentvalget blir avlyst, konstitusjonen endres og sittende president fortsetter på ubestemt tid med utvidede fullmakter. De sivile rettighetene innskrenkes og kongressen vedtar lover mot abort, for kreasjonismepensum i skolene osv. Utenriksprofilen skjerpes også, med militære aksjoner i blant annet Paris og London for å tilintetgjøre terroristgrupper.

Troverdigheten i at USA forvandles fra et slags demokrati til ultrakonservativt imperium på noen måneder, kan diskuteres. Som satire er det heller ikke spesielt subtilt, men det står seg absolutt som premiss for det tilspissede thrilleruniverset. Storpolitikken forankres uanstrengt i en historie med mange engasjerende personligheter og spennende handlingsomslag. Spesielt snedig er bakgrunnen som avdekkes for en allianse mellom militante islamske terrorister og høyreekstreme amerikanere.
Paradoksalt nok – tatt i betraktning seriens uforsonlige skildring av USA – er Empire USA lagt opp etter mønster av amerikanske tv-serier. Serien består av seks album, som av forlaget er presentert som «første sesong». De to første albumene ble lansert samtidig i september, deretter kommer det et nytt album hver tredje uke slik at serien avsluttes i desember. En ny sesong er planlagt i 2010, med et mellomspill i bare ett album tidlig neste år. Den vanlige utgivelsesfrekvensen for franske serier er gjerne ett album i året, så dette er en ny lanseringstaktikk. For å greie den hyppige frekvensen har opphavsmannen Stephen Desberg med seg en egen dialogforfatter og et stort team av tegnere, som har laget hvert sitt album. Blir serien en suksess, kan den få varige virkninger for hvordan franske albumserier blir til.

Japanske tegneserier – manga – er kjent for å dekke de fleste tema, og har da også gjort sin vri på presidentvalget med en over tusen sider lang serie kalt Den amerikanske konspirasjonen.3 Serien er utgitt i tre bøker fra forlaget Ohzora, her i vesten mest kjent for sine utradisjonelle romantikkserier på det amerikanske søsterforlaget Aurora. Jeg skal ikke skryte på meg de helt store japanskferdighetene, men hovedtrekkene i historien er lett å få med seg. Som tittelen mer enn antyder settes presidentvalget i sammenheng med en rekke attentat og konspirasjoner knyttet til det amerikanske presidentembetet. Blant hendelsene som får mye plass er drapene på Kennedy og Lincoln, attentatet mot Reagan, Cuba-krisen, månelandingen og selvsagt 11. september og Irak-krigen. Mot slutten smaker

det vel mye av Dan Brown med tempelriddere, Illuminati og en stor moderkonspirasjon. Men før vi kommer så langt, er serien en høydramatisk iscenesettelse av presidentvalget, og særlig spennende som et blikk utenfra aksen USA-Europa.

Serien hopper fritt mellom fortid, nåtid – og framtid. Den innsetter Barack Obama som president og siste bind tar oss med til Fotball-VM i Sør Afrika sommeren 2010. Obama holder tale ved åpningen, med Nelson Mandela synlig til stede. Plutselig retter en av soldatene i manngarden rundt

Obama geværet sitt mot ham og fyrer av. Lenger unna de amerikanske hyggebiografiene er det vel ikke mulig å komme.

© norske LMD


1Andrew Helfer, Jeff Mariotte, Stephen Thompson og Tom Morgan: Presidential Material Flipbook: Barack Obama and John McCain. IDW 2008. De to biografiseriene er også utgitt i separate hefter.

2Stephen Desberg, Yann, Griffo, Mounier og Juszezak: Empire USA bind 1-3. Dargaud 2008.

3アメリカの陰謀スペシャル bind 1-3. Ohzora Publishing 2008.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal