Marx’ comeback

Finanskrisen har gitt Marx et solid comeback. Kapitalen selger som aldri før, og navnet nevnes stadig oftere av folk som tidligere ikke ville ta det i sin munn. Men hvor aktuell er den tyske 1800-tallsfilosofen for dagens situasjon?

desember 2008

De lykkes nesten i å overtale oss: Historien var over, kapitalismen var til den allmenne glede den endelige måte å organisere samfunnet på, «høyresidens ideologiske seier» var fullbyrdet, kun noen uhelbredelige drømmere ristet ennå på rangla for en eller annen annerledes framtid.

Det eventyrlige finansjordskjelvet i oktober 2008 har blåst overende denne konstruerte ideen. I London skriver Daily Telegraph: «13. oktober 2008 vil bli stående igjen i historien som dagen da det britiske kapitalistiske systemet anerkjente sitt nederlag,» I New York står demonstranter foran Wall Street med plakater som sier: «Marx hadde rett!» I Frankfurt kan en forlegger fortelle at salget av Kapitalen har tredoblet seg. I Paris har et anerkjent tidsskrift viet tretti sider til å undersøke hvorfor han som ble erklært død og begravd opplever «en renessanse». Historien åpner seg igjen … (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal