Politisk filosofi

Marx’ comeback

Finanskrisen har gitt Marx et solid comeback. Kapitalen selger som aldri før, og navnet nevnes stadig oftere av folk som tidligere ikke ville ta det i sin munn. Men hvor aktuell er den tyske 1800-tallsfilosofen for dagens situasjon?

Posted on

De lykkes nesten i å overtale oss: Historien var over, kapitalismen var til den allmenne glede den endelige måte å organisere samfunnet på, «høyresidens ideologiske seier» var fullbyrdet, kun noen uhelbredelige drømmere ristet ennå på rangla for en eller annen annerledes framtid.

Det eventyrlige finansjordskjelvet i oktober 2008 har blåst overende denne konstruerte ideen. I London skriver Daily Telegraph: «13. oktober 2008 vil bli stående igjen i historien som dagen da det britiske kapitalistiske systemet anerkjente sitt nederlag,»[ref]Daily Telegraph, London, 14. oktober 2008.[/ref] I New York står demonstranter foran Wall Street med plakater som sier: «Marx hadde rett!» I Frankfurt kan en forlegger fortelle at salget av Kapitalen har tredoblet seg. I Paris har et anerkjent tidsskrift viet tretti sider til å undersøke hvorfor han som ble erklært død og begravd opplever «en renessanse».[ref]Magazine littéraire, nr. 479, oktober 2008.[/ref] Historien åpner seg igjen … (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver