Marx’ comeback

Finanskrisen har gitt Marx et solid comeback. Kapitalen selger som aldri før, og navnet nevnes stadig oftere av folk som tidligere ikke ville ta det i sin munn. Men hvor aktuell er den tyske 1800-tallsfilosofen for dagens situasjon?

De lykkes nesten i å overtale oss: Historien var over, kapitalismen var til den allmenne glede den endelige måte å organisere samfunnet på, «høyresidens ideologiske seier» var fullbyrdet, kun noen uhelbredelige drømmere ristet ennå på rangla for en eller annen annerledes framtid.

Det eventyrlige finansjordskjelvet i oktober 2008 har blåst overende denne konstruerte ideen. I London skriver Daily Telegraph: «13. oktober 2008 vil bli stående igjen i historien som dagen da det britiske kapitalistiske systemet anerkjente sitt nederlag,»[ref]Daily Telegraph, London, 14. oktober 2008.[/ref] I New York står demonstranter foran Wall Street med plakater som sier: «Marx hadde rett!» I Frankfurt kan en forlegger fortelle at salget av Kapitalen har tredoblet seg. I Paris har et anerkjent tidsskrift viet tretti sider til å undersøke hvorfor han som ble erklært død og begravd opplever «en renessanse».[ref]Magazine littéraire, nr. 479, oktober 2008.[/ref] Historien åpner seg igjen … (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

Kong Bush

Default thumbnail
Neste sak

Møtet med en ny verden

Andre saker om Politisk filosofi

Tilbake til klassen

I over førti år har venstreintellektuelle tolket bort begreper som kapital, klasse

Marx og oss

I vår kriserammede verden åpner det seg stadig nye rom for radikal

En verden å vinne

Marx er stadig aktuell, i både økonomisk, humanistisk og tegnteoretisk tapning. Det

0 kr 0