Rettferdighet eller forsoning

I september i år ble det oppdaget en massegrav nær flyplassen i Dili med ofre fra den indonesiske okkupasjonen (1975?2002). Okkupasjonshæren fikk hjelp av politifolk, militære og øst-timoresiske militssoldater. Men styresmaktene har valgt forsoning framfor straff, noe som ofte faller befolkningen tungt for brystet. Særlig når stadig flere mistenker amnestiene for å være utslag av korrupsjon snarere enn et reelt ønske om forsoning.

Skjegget flommer hvitt og ansiktet er fremdeles vakkert. Mannen stiger ut av en bulket drosje. Han ser ut som han har sett et spøkelse. Med blikket festet mot bakken beveger han seg framover, ett skritt om gangen, opp mot huset sitt. Bungalowen på ett plan i utkanten av Dili ligger omgitt av perfekt stelte hager. Idet han nærmer seg trappen opp til inngangsdøren, blir han oppmerksom på føttene mine. Langsomt løfter han hodet. Øynene våre møtes, han forsøker et smil, men han ser meg ikke.

«Min far var en fryktløs mann, en framtredende uavhengighetsforkjemper,» forteller datteren Cris Carrascalao meg kvelden i forveien. Hun arbeider med ungdom og konfliktløsning, nærmer seg tretti, men ser eldre ut. Vi sitter i et avsondret område av Hotell Turismo, ett av Dilis eldste, like ved havet. På den andre siden av bukten kan vi se den fjellrike øya Atauro, uinntakelig og vakker i skumringslyset. Carrascalao prater lett, men hun virker fjern. Hun sier at hun ikke liker å være ut om kvelden. Et slagsmål bryter ut foran hotellet. Vi skvetter begge to. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Portrettenes politikk

Neste sak

Tallenes klare tale

Mer Indonesia

Vestlige plastproblemer i Sørøst-Asia

Mens vestlige forbrukere oppfordres til å levere plastavfall til resirkulering, har mye av plasten havnet i grøfter og på bål i Sørøst-Asia etter at Kina stanset importen i 2018. Nå har mottakerlandene gått lei og ber avsenderne finne en reell løsning på plastproblemet.

Indonesia valgte demokrati

I en tid med økende islamistisk intoleranse i landet med flest muslimer i verden, ble Indonesias reformvennlige president Jokowi gjenvalgt i april. Prisen var å alliere seg med de konservative som i fjor fikk kastet guvernøren i Jakarta for blasfemi.

Skjebnetid for det tolerante Indonesia

I mai ble guvernøren i Jakarta fengslet for blasfemi. På et bakteppe av korrupsjon og økende ulikheter truer en streng islam importert fra Saudi-Arabia landets tradisjonelt tolerante islam.

Taushet og tabu i Indonesia

I 1965 massakrerte den indonesiske hæren flere hundretusen kommunister og påståtte sympatisører. Femti år etter kjemper de overlevende og pårørende for rettferdighet.

Etter uavhengigheten

Øst-Timor har en tung gjenoppbygging foran seg, med store forventninger å innfri. Men det går riktig vei: forventet levealder, lesekyndighet og BNP per innbygger øker. I juli er det valg til nasjonalforsamlingen i landet.

0 kr 0