Leder

Den evigvarende plyndringen

Israel bomber EU-finansiert infrastruktur sønder og sammen. Hva gjør EU?

Posted on

La oss gå tilbake til den 14. januar. Over ett tusen palestinere, innestengt på en smal landstripe og utsatt for intense angrep fra luften, fra sjøen og på bakken av en av verdens mektigste militærmakter, var da blitt drept av israelske tropper. En palestinsk skole FN brukte som tilfluktsrom var da blitt bombet.[ref]«Vel, det har kanskje skjedd noen små bommerter,» innrømmet Avi Pazner, talsmann for den israelske regjering, France Inter, 8. januar 2009.[/ref] En resolusjon vedtatt av den eneste organisasjonen som virkelig kan representere dette «internasjonale samfunn» som alle ropte på, hadde da forgjeves krevd at de militære operasjonene på Gazastripen skulle stanses. Det var altså da, 14. januar, at EU viste hvor besluttsomt unionen kunne reagere overfor denne voldelige og arrogante maktoppvisningen. For hva vedtok det europeiske fellesskap? Jo, å gå inn for en pause i tilnærmingsprosessen med Israel! Men for å dempe virkningen av det som tross alt kunne oppfattes som et anklagende fnys mot israelske myndigheter, ble det understreket at det her dreide seg om en «teknisk», ikke en «politisk» forholdsregel. Og at beslutningen var blitt fattet i samråd med «begge parter».

ISRAEL HAR HATT frie tøyler. Den israelske hær hadde allerede ødelagt det meste av palestinernes infrastruktur som var finansiert av EU. Det kom knapt en reaksjon på dette, ikke en eneste juridisk anklage, ingen krav om oppreisning.[ref]Se Pierre Avril, «L1Europe paie, Israël détruit» (Europa betaler, Israel ødelegger), Le Figaro, 16. januar 2009.[/ref] Deretter iverksatte Israel en blokade mot et fattig folk som sto uten vann, mat og medisiner. Stadig ingen reaksjon, utover en evinnelig reprimande rettet mot de to stridende parter under henvisning til at den sterkeste parts voldsbruk ikke alltid får den svakeste til å underkaste seg. Så dermed hadde vel Israel ingen grunn til å tro at landets straffefrihet skulle opphøre? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver