I hjertet av det muslimske India

Under en måned etter attentatene 26. november 2008 åpnet luksushotellene i Mumbai, Taj Mahal og Oberoi-Trident, dørene igjen. Men i hele landet er traumet etter hendelsene fortsatt sterkt.

februar 2009

Knapt en uke etter attentatene i Mumbai 26. november 2008, vant det regjerende Kongresspartiet tre av de fem delstater som gjennomførte valg i desember, deriblant hovedstaden New Delhi. Valgseieren kom som en overraskelse, ettersom Kongresspartiet har virket svekket etter fire år ved makten, og sårbart etter finanskrisen og de blodige hendelsene i november. Likevel tok Kongresspartiet makten i den viktige turisme-delstaten Rajasthan, som har vært styrt av det hindunasjonalistiske partiet Bharatiya Janata Party (BJP). BJP trodde de skulle vinne stemmer ved å angripe sentralregjeringens mangelfulle sikkerhetspolitikk overfor terrorisme generelt og muslimer spesielt.

«BJP kjørte ut helsides annonser med ordet ’terror’ i store bokstaver med blodflekker rundt, og teksten ’en stemme til BJP er en stemme for sikkerhet’,» forteller Javed Anand, forfatter, aktivist og sekulær muslim. «Mange var bekymret, også vi, men hatkampanjen til BJP slo feil, folk var mer opptatt av sosiale spørsmål.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal