Den kalde krigens bedrag

Under den kalde krigen brukte supermaktene de fleste midler i maktkampen. To nye bøker avslører den merkverdige skyggekrigen under vann.

september 2009

Den nærmeste skueplassen for skyggekrig til havs under den kalde krigen var vårt naboland Sverige. Mellom 1981 og 1988 ble landet hjemsøkt av mystiske ubåtobservasjoner. Et kjent symbol er hendelsen som har fått navnet «Whiskey on the rocks». 27. oktober 1981 grunnstøtte den sovjetiske ubåten U-137/S-363 (klassifisert i Whiskey-klassen av NATO) på et skjær ikke langt fra en svensk marinebase i Karlskrona. For den svenske forsvarsledelsen var dette den endelige bekreftelsen på mistankene de hadde hatt i lang tid om at sovjetiske ubåter jevnlig oppsøkte svensk farvann. Mannskapet selv hevdet de hadde havnet i den svenske skjærgården ved et uhell, på grunn av problemer med navigasjonsutstyret. At den sovjetiske marinen foretok søk etter ubåten utenfor Bornholm, og ikke utenfor Karlskrona, sannsynliggjorde for øvrig en slik forklaring Men dette ble oversett av svenske forsvarsmyndigheter i tiden som fulgte. Ifølge dem hadde fienden blitt tatt på fersken.

I oktober 1982 – bare en måned etter Sovjetunionen hadde sagt seg villig til å gi Sverige kompensasjon for episoden utenfor Karlskrona – ble det rapportert om en rekke observasjoner av sovjetiske ubåter i Hårsfjärden sør for Stockholm. I etterkant har hele tre kommisjoner forsøkt å etablere hvilken stat ubåtene tilhørte. Den første (i 1983) godtok den svenske marinens argumentasjon om at alle bevisene peker mot Sovjetunionen, som hele tiden har benektet at de sto bak. De to siste kommisjonene, fra 1995 og 2001, har avvist denne konklusjonen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal