Drømmen om FN

Veien som ledet til opprettelsen av FN i 1945 var lang og full av feller. Men mange kloke kvinner og menn har i alle tider hatt ideen om en felles organisasjon som kan lede til verdensfred.

«Finnes det en måte å fri menneskene fra krigstrusselen?» I 1932 ble dette spørsmålet rettet til Sigmund Freud og Albert Einstein av Internasjonal komité for intellektuelt samarbeid i det tolv år gamle Folkeforbundet. Einstein så på spørsmålet som «sivilisasjonens viktigste», for i likhet med Freud mente han at krigens vold og lidelser var uakseptabel.

I brevutvekslingene som fulgte mellom de to forskerne og tenkerne, var Freud først sjokkert over «at menneskeheten ennå ikke har kommet fram til en enstemmig avtale som forbyr krig». Så går han videre: «Det er bare mulig å unngå krig hvis menneskene forstår å innstifte en sentral juridisk myndighet som man kan vende seg til i alle interessekonflikter.» Her erkjenner Freud implisitt Folkeforbundets eksistensberettigelse. Men organisasjonen hadde allerede avslørt sine svakheter, noe som fikk den østerrikske nevrologen og psykiateren til å beklage at «Folkeforbundet ikke har en egen styrke og kan bare få det hvis det nye forbundets medlemmer – de forskjellige statene – gir det det.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal