Individuell klasseanalyse

Finanskrisen har skapt business av klassisk kapitalismekritikk i tegneserieform. Karl Marx gjenoppstår som karikert folkeopplysning i Kapitalen med bobler og Studs Terkels Working skildrer hverdagen til amerikanske arbeidsfolk.

Den mest overraskende enkeltutgivelsen i årets valgkamp må være Kapitalen med bobler, en tegneserieversjon av den ikke ukjente boken til Karl Marx. Tegneseriealbumet er oversatt til norsk av tidsskriftet Rødt!, som tydeligvis har tro på at en lett tilgjengelig og karikert innføring i kapitalismekritikk skal bidra til å dra hjem en stortingsplass.

Tegneseriens røde tråd er å tydeliggjøre det kapitalistiske systemets undertrykkelse og hvordan kapitaleierne genererer sin profitt gjennom utbytting. I mange korte avsnitt (som regel bare én eller to sider) beskrives ulike samfunnstyper, fra det primitive samfunn til det vareproduserende, prinsippene for vare- og pengesirkulasjon, varens fetisjkarakter, «den sanne historien om merverdien», arbeidsdeling og lønnsforhandlingenes dynamikk. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Giacomettis metode: at ikke blive kunstner

Neste sak

«Anarki er viktig i kunsten»

Mer Tegneserie

Historien på sine skuldre

Den første russiske tegneserieromanen på norsk, Olga Lavrentjevas Survilo, er jordnær og ambisiøs. Familiehistorien fra Stalin-tiden er både en generasjonsroman og et oppgjør med nåtidens restituering av stålmannen.

Vill vest om kobbergruven

Skattejegere står mot urfolk i striden om gruvedrift i Oak Flat i den amerikanske delstaten Arizona. En ny bok skildrer apasjenes kamp mot et kynisk politisk spill. I potten ligger mye mer enn en neve dollar.

Tegneserier er ikke et teselskap

Knuste drømmer og forbudte bøker er hentet fram i kampen for demokrati. To nye selvbiografiske tegneserier skildrer 1980-tallets studentprotester i Kina og Sør-Korea.

Amerikas delte stater

Amerikanerne kutter all kontakt med omverdenen og bygger en festning rundt landet. En radikalisert venstreside tyr til geriljakrig. Homogene, hvite grupper etablerer enklaver styrt av selvjustis. USA er på bristepunktet i nye spenningsserier.

0 kr 0