Individuell klasseanalyse

Finanskrisen har skapt business av klassisk kapitalismekritikk i tegneserieform. Karl Marx gjenoppstår som karikert folkeopplysning i Kapitalen med bobler og Studs Terkels Working skildrer hverdagen til amerikanske arbeidsfolk.

Den mest overraskende enkeltutgivelsen i årets valgkamp må være Kapitalen med bobler, en tegneserieversjon av den ikke ukjente boken til Karl Marx. Tegneseriealbumet er oversatt til norsk av tidsskriftet Rødt!, som tydeligvis har tro på at en lett tilgjengelig og karikert innføring i kapitalismekritikk skal bidra til å dra hjem en stortingsplass.

Tegneseriens røde tråd er å tydeliggjøre det kapitalistiske systemets undertrykkelse og hvordan kapitaleierne genererer sin profitt gjennom utbytting. I mange korte avsnitt (som regel bare én eller to sider) beskrives ulike samfunnstyper, fra det primitive samfunn til det vareproduserende, prinsippene for vare- og pengesirkulasjon, varens fetisjkarakter, «den sanne historien om merverdien», arbeidsdeling og lønnsforhandlingenes dynamikk. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Giacomettis metode: at ikke blive kunstner

Default thumbnail
Neste sak

«Anarki er viktig i kunsten»

Andre saker om Tegneserie

Amerikas delte stater

Amerikanerne kutter all kontakt med omverdenen og bygger en festning rundt landet. En radikalisert venstreside tyr

Alternativ anerkjennelse

På årets tegneseriefestival i Angoulême demonstrerte franske serieskapere mot stadig vanskeligere levekår. Siden 1990-tallet har alternative

Til siste mann

Pandemier har gang på gang utslettet samfunn i tegneseriene. Særlig går det hardt utover menn når

Brecht i Brooklyn

Han har fortolket Romeo og Julie med graffiti og ghettoblastere, men med sitt nye kulturkritiske magasin

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.