Individuell klasseanalyse

Finanskrisen har skapt business av klassisk kapitalismekritikk i tegneserieform. Karl Marx gjenoppstår som karikert folkeopplysning i Kapitalen med bobler og Studs Terkels Working skildrer hverdagen til amerikanske arbeidsfolk.

Den mest overraskende enkeltutgivelsen i årets valgkamp må være Kapitalen med bobler,en tegneserieversjon av den ikke ukjente boken til Karl Marx. Tegneseriealbumet er oversatt til norsk av tidsskriftet Rødt!, som tydeligvis har tro på at en lett tilgjengelig og karikert innføring i kapitalismekritikk skal bidra til å dra hjem en stortingsplass.

Tegneseriens røde tråd er å tydeliggjøre det kapitalistiske systemets undertrykkelse og hvordan kapitaleierne genererer sin profitt gjennom utbytting. I mange korte avsnitt (som regel bare én eller to sider) beskrives ulike samfunnstyper, fra det primitive samfunn til det vareproduserende, prinsippene for vare- og pengesirkulasjon, varens fetisjkarakter, «den sanne historien om merverdien», arbeidsdeling og lønnsforhandlingenes dynamikk. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0