Israels immunitetskultur

I tråd med prinsippet om universell jurisdiksjon forsøkte en spansk domstol å etterforske drapet på en Hamas-leder i Gaza. Men den spanske regjeringen ga etter for amerikansk og israelsk press.

september 2009

Ved midnattstid 22. juli 2002 slapp et fly fra det israelske luftvåpenet en bombe på ett tonn på en boligblokk i bydelen Al-Daraj i Gaza by, et av verdens tettest befolkede boligområder. Målet var å drepe den tidligere militære lederen av Hamas, Salah Shehadeh, som befant seg sammen med familien i huset deres. Operasjonen drepte Shehadeh og 14 sivile, de fleste barn. 150 mennesker ble skadet, halvparten av dem alvorlig. Husene i nærheten ble enten ødelagt eller skadet.

I Madrid seks år seinere, 29. januar 2009, bestemte dommer Fernando Andreu Merelles seg for å åpne etterforskning mot sju ansvarlige israelske politikere og militære for påståtte krigsforbrytelser – og muligens forbrytelser mot menneskeheten – under denne operasjonen. Selv om anklagene bare viste til krigsforbrytelser, uttalte retten at sakens fakta kunne innebære mer alvorligere forbrytelser enn det som først ble hevdet – altså forbrytelser mot menneskeheten. Denne vurderingen gjorde det mulig for juristene å arbeide mot en ny siktelse. Advokatene meddelte at de ville øke innsatsen for å bevise at bombingen av al-Daraj var en del av en politikk med omfattende og systematiske angrep mot sivilbefolkningen, og dermed en forbrytelse mot menneskeheten. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal