Den israelske venstresidens tragedie

Utsiktene for fred i Midtøsten er mindre enn på lang tid, på tross av Barack Obamas forsonende retorikk. En viktig komponent i denne utviklingen er høyredreiningen i israelsk politikk. Det engang dominerende israelske arbeiderpartiet ligger med knekket rygg, i likhet med resten av Israels venstreside. Hva har skjedd?

Den israelske venstresidens virkelige drama er dens maktesløshet. Årsakene til dette viste seg i valgnederlag i februar 2009, men er ikke grunnleggende annerledes enn årsakene til det historiske nederlaget i 1977, da høyresida kom til makta for første gang. Maktesløsheten skyldes først og fremst den israelske arbeiderbevegelsens ideologiske fundament. Dette forhindrer den i å tilby framtidsperspektiver framtidsvisjoner som kan få det israelske samfunnet ut av to blindspor, nemlig nykolonialismen og nyliberalismen. Mange israelere er klar over at de sitter ved sengeleiet til en pasient som er alvorlig syk, om ikke døende.

Det israelske arbeiderpartiets lange nedtur skyldes ikke først og fremst regjeringsslitasje eller den generelle samfunnsutviklingen, men snarere at den ikke klarte å håndtere seieren i juni 1967 og deretter det historiske gjennombruddet med Oslo-avtalen i 1993. Stilt overfor denne enorme oppgaven har den israelske venstresiden ikke bare vist seg å være konform og konservativ, men også intellektuelt og moralsk svak. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0